„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó az oktatási megállapodás után Ukrajnába látogat

22/07/2021 07:19

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

Szűkszavú közleményben tudatta az Ukrinform, hogy az ukrán miniszteri kabinet szerdán jóváhagyott egy oktatási törvénytervezetet, amely szerint a magyar és az ukrán kormány kölcsönösen elfogadja az általa kiadott tanulmányi bizonyítványokat, diplomákat és tudományos minősítéseket. Az egyezményt ukrán részről Mykola Kuleba külügyminiszter fogja jegyezni. A nemzetiségi kisebbségi nyelvoktatás mikéntjéről, annak esetleges módosításáról ellenben nincs szó.

A Kárpátaljai Igaz Szóból azonban megtudjuk, hogy a rendelet szerint a 9. osztály elvégzéséről szóló ukrán bizonyítványokat egyenértékűvé teszik a 8. osztály elvégzéséről szóló magyar bizonyítványokkal, így az ukrán általános középfokú végzettséget igazoló dokumentumokkal tovább lehet tanulni a magyarországi szakiskolákban és felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter nem mellesleg ma Ukrajnába látogat, mint az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottságának elnöke – közölte a korrespondent.net. Kollégájával elmennek a donbászi frontvonalra. A tervek szerint kétoldalú egyezményt is aláírnak, feltehetően Ukrajna európai uniós és nyugati aspirációjáról. Magyarország az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét május 21-től tölti be.