„Klubrádió

Székesfehérvári kórházigazgató: a magyar krematóriumok három műszakban dolgoznak

26/04/2021 19:54

| Szerző: Klubrádió

Bucsi László azért döntött úgy, hogy - kórházigazgatóktól manapság ritkán hallható - konkrétumokat oszt meg a nyilvánossággal, mert mint mondta, kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron, és tart a negyedik hullámtól. 

„Úgy döntöttem, bár mindig azt mondja az OKFŐ, a minisztérium, hogy konkrét számokról ne beszéljünk, én úgy döntök, hogy beszélek konkrét számokról” – mondta a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója a helyi Fmc.hu szerint, majd valóban beszámolt a járványhelyzet súlyosságát érzékeltető Fejér megyei adatokról. A kórházukba szombaton 7100 adag vakcina érkezett a tömeges oltáshoz, a regisztráltak száma azonban a háromezret sem éri el. „Az emberek nagy része még mindig nem tudja, hogy mi van” – mondta.

A kórházigazgató néhány fontosabb megállapítása:
– Múlt hét óta Fejér a Dunántúl legfertőzöttebb megyéje, de országosan is csak Borsod-Abaúj-Zemplén előzi.
– 125 covidos intenzív ágyat jelöltek ki, két és fél hete már csak kettő volt szabad.
– Az intenzív osztályuk békeidőben évi 400 millió forintból működik, most csak január óta 1 milliárd forintba került a covidos betegeik ellátása.
– A lélegeztetőgépre került betegek 84 százaléka halt meg náluk.
– Bérelniük kellett két hűtőkonténert, mert a holttestek már nem fértek el máshol, de két hete ezek is megteltek.

„Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak” – érzékeltette a helyzet komolyságát.

Azért akad jó hír is: most úgy tűnik, elég lesz a kapacitás, mert hosszú idő után jelentős csökkenésnek indult a kórház sürgősségi osztályára érkező covidos betegek száma – mondta. Ezzel együtt is tart attól, hogy ha lesz negyedik hullám, az olyan komoly lehet, hogy „elviszi a fél országot”. Ezt csak az oltással lehet elkerülni, ezért mindenkit az "oltakozásra" buzdított.

 „Mindegy, hogy milyen vakcina. Segít a vakcina” – mondta.

(Forrás: Telex.hu)