„1%

Súlyos milliárdok vadászatra, vallásra, de a sport sem marad ki az osztásból

1/04/2021 10:09

| Szerző: Klubrádió

Újabb költségvetési átcsoportosítás útján 50 milliárd forintot von el a kormány a falvaktól, a vasútfejlesztéstől, hogy azokat a vadászati-lovas és vallási rendezvények, valamint sportcélokra fordítsa. Az egészségügy ezúttal semmit sem kap.

Közel 50 milliárd forintot rendezett át a költségvetésben egy kormányhatározat. Falvak helyett városok, vasútfejlesztés helyett vadászati-lovas és vallási rendezvények kapják a pénzt, és természetesen újabb milliárdok gurulnak át sportcélokra – szúrta ki az mfor.hu cikkét a 24.hu.

A portál szerint erről rendelkezik egy friss kormányhatározat, ami a szerdai Magyar Közlönyben olvasható. a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból több mint 2,6 milliárd forint kerül ki. A pénz nagy része, bő 2,1 milliárd forint a Magyar Művészeti Akadémiánál landol.

6,75 milliárd forintot vesznek ki a Gazdaságvédelmi programok sorából. Legnagyobb része, közel 4,9 milliárd forint az EMMI-hez kerül sporttevékenység támogatására jut szerepel egy közel 21 milliárd forintot érintő átcsoportosítás a kormányhatározatban. A pénz nagy része a Gazdaságvédelmi alapon belül mozog: 16,3 milliárd forint a Magyar Falu Programból a Modern Városok Programba kerül át.

Emléknap - Megemlékezés Pócspetriben
 
Semjén ZsoltFotó: Balázs Attila / MTI
 

Mindezeken túl további:

- mintegy 7 milliárd forint jut a külképviseleteknek
- 2,6 milliárd forint kerül át a Magyar Turisztikai Ügynökséghez
- 573 millió forint megy egyéb sporttevékenységek támogatására
- 422 millió forint az MNV ingatlanjaival kapcsolatos beruházásokra, fenntartási költségekre
- 111 millió forintot kapnak a nemzeti parkok.

A Gazdaságvédelmi alapból egy másik melléklet alapján kis híján 10 milliárd forintot vesz ki a kormány: a vasúti fejlesztésekre szánt pénzt csapolja meg ennyivel a kormány, és odaadja "Nemzetközi vadászati, természeti és lovas rendezvények, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megrendezésével összefüggő szervezési és lebonyolítási feladatok" támogatására.

Azt pedig már a portfolio.hu írta meg, hogy a kormány támogatja a Magyar Templom-felújítási Program megvalósítását. Ezért Varga Mihály, pénzügyminiszternek május 31-ig 25,8 milliárd forintos forrást kell biztosítania erre a célra a Gazdaságvédelmi Alap fejezetének megfelelő kiadási során – írja a portál a szerdai közlönyben megjelent határozatra hivatkozva. A Magyar Templom-felújítási Program az egyházi ügyekért is felelős Semjén Zsolt felügyelete alatt áll az Orbán kormányban.