„Támogassa
A lényeg

Rétvári külföldi statisztikákkal válaszolt Mellár kérdésére

14/06/2023 10:16

| Szerző: Klubrádió

Külföldi statisztikákkal válaszolt Rétvári Bence államtitkár Mellár Tamás, a Párbeszéd politikusának kérdésre, hogy Magyarországon hány óvodásokat érintő nemátalakító műtétet végeztek el az elmúlt öt évben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Mellár Tamás, közgazdász, volt KSH-elnök, parlamenti képviselő, az MTA doktora azt a kérdést tette fel Pintér Sándornak, az oktatásért és az egészségügyért is felelős belügyminiszternek, hogy Magyarországon hány óvodásokat érintő nemátalakító műtétet végeztek el az elmúlt öt évben.

Pintér Sándor helyett Rétvári Bence államtitkártól érkezett hosszú üzenet, amiből egyedül a válasz maradt ki. Tele volt azonban az ellenzéki politikusoktól vett idézetekkel és külföldi statisztikákkal.

Mellár Facebook posztjában kifejtette, valószínűleg egy nemváltó magyar óvodást sem talált az Orbán-kormány az elmúlt 5 évben.

A Népszava összefoglalójából az is kiderült, hogy az említett statisztikák is kisebb ferdítéssel lettek leírva, ugyanis, amit Rétvári úgy fogalmaz, hogy „Svédországban 1500 százalékkal megnőtt azoknak a kislányoknak a száma, akik kisfiúnak tartják magukat”, az a hivatalos statisztika szerint úgy hangzik, hogy „2008 és 2018 között 1500 százalékkal nőtt azoknak a 13-17 éves lányoknak a száma, akik nemi diszfóriában szenvednek”. A nemi diszfória egy szorongást kiváltó lelki probléma, azt jelenti, hogy valaki más neműnek érzi magát, mint amilyennek született, és semmi köze ahhoz, hogy a svéd egészségügyi hatóságok emiatt vagy más okokból hány nemátalakító műtétet engedélyeznek. – írja a lap.