„Köszönjük
A lényeg

Rendeletben módosíthatja a kormány a 2023-as költségvetést

9/12/2022 09:24

| Szerző: Klubrádió

A Pénzügyminisztérium indoklása szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség.

Decemberben átírja a kormány a már elfogadott 2023-as költségvetés. Az indoklás szerint az átalakításra a megváltozott gazdasági helyzet miatt van szükség.

A Pénzügyminisztériumtól a Világgazdaságnak úgy nyilatkoztak, hogy "a költségvetés továbbra is szem előtt tartja az elfogadott, legfontosabb irányvonalakat: a családok és a nyugdíjasok támogatását, Magyarország biztonságát, valamint a munkahelyek védelmét."

Miután szerdán az Országgyűlés befejezte az évi munkáját, így a költségvetés módosításáról nem az Országgyűlés dönt majd, hanem a kormány valószínűleg rendeletben fogja átírni a büdzsét, amire a veszélyhelyzet ad lehetőséget. Így a változtatás részletei a Magyar Közlönyből derülhetnek majd ki, az év még hátralévő napjaiban.

Még nyáron szavazta meg az Országgyűlés a 2023-as büdzsét, amelyre a kormány a rezsi- és a honvédelem költségvetéseként hivatkozott, 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,5 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, a bruttó hazai termék – a 2022 végén várható 76,1-ről – 73,8 százalékára csökkenő államadóssággal és 5,2 százalékos inflációval számol. De a gazdasági helyzet azóta nagyban megváltozott, a jövő évi inflációt például 15 százalék körülire várja a kormány, a GDP-növekedés pedig 1-1,5 százalékos lehet a kabinet várakozása szerint – írta a Világgazdaság.