„Klubrádió
A lényeg

Olasz választás: "Ígérjük, hogy nem válunk olyanná, mint az Orbán-féle Magyarország"

2/09/2022 15:25

| Szerző: Klubrádió

"Teszek egy ünnepélyes ígéretet a fiataloknak. Ígérjük, hogy az országunk sosem válik az Orbán-féle Magyarországgá" - jelentette ki Enrico Letta, az olasz baloldali Demokrata Párt (Pd) főtitkára csütörtökön Milánóban egy választási rendezvényen a hvg.hu beszámolója szerint.

Olaszországban szeptember 24-én tartják az előrehozott választásokat, a kampányban a baloldal rendszeresen kritizálja azokat a jobboldali pártokat, amelyekkel Orbán Viktor együttműködik; ilyen a Matteo Salvini-féle Liga, a Giorgia Meloni vezette Olasz testvérek, de Orbán korábban közel állt a Hajrá, Olaszország! (Forza Italia!) vezetőjéhez, Silvio Berlusconihoz is. Éppen ez a három jobboldali párt a legesélyesebb arra, hogy kormányt alakítson.

A Ligát és a közvélemény-kutatásokban magasan vezető Olasz Testvéreket azzal vádolják, hogy a szabadságjogokat ugyanúgy megnyirbálják majd, mint az Orbán-kormány. A Pd meleg képviselő-jelöltje, Alessandro Zan arról beszélt, hogy ha Meloniék győznek, akkor minden kivívott szabadságjogot elvesznek majd, az Öt Csillag-párti volt kormányfő, Giuseppe Conte pedig azzal vádolja Matteo Salvinit, hogy Orbán Magyarországát tekinti modellnek, ahol vitatják a nők azon jogát, hogy egyetemre járjanak. Nyilván a minapi magyarországi ÁSZ-elemzés híre jutott el hozzá.

Arról, hogy Orbán Viktor barátsága mennyire fontos Matteo Salvininek, a portál cikkében a Liga főtitkár-helyettesével készült interjút hozza fel, amelyet a Corriere.it közölt. Lorenzo Fontanát arról kérdezték, hogy ha hatalomra kerülnek, lesz-e problémájuk az EU-val, azt mondja: az európai jobboldal nehéz helyzetben van, mivel Németországban és Franciaországban más színezetű a kormány, a Néppárt válságban van, ő maga pedig régóta próbál tető alá hozni egy olyan európai pártszövetséget abból a két frakcióból, amelyben a Liga és az Olasz Testvérek ülnek most (az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformerek a két frakció), de vannak olyan pártvezetők, akik nem szeretnék elhagyni a pártcsoportjukat (ilyen Meloni is). Arra a felvetésre, hogy "A jobboldalon megmarad önöknek Orbán" Fontana azt válaszolja, hogy "Nem, ami számít, az Franciaország és Németország. Olaszországnak meg kell értenie, hogy akkor számíthat többre, ha a külpolitikában a franciákkal és a németekkel összhangban dolgozik."

(Kiemelt kép: MTI)