„Klubrádió
A lényeg

Nem hatásos a Covid ellen a favipiravir, sőt az influenza ellen sem, amire egyébként kifejlesztették

7/01/2022 09:24

| Szerző: Klubrádió

Eredetileg influenza ellen fejlesztettek ki a favipiravirt, majd a koronavírus ellen is elkezdték használni, de több kutatás szerint egyik betegségre sem hatásos. Magyarországon kívül csak Kínában és Japánban használják.

2020 áprilisában – amikor még sem gyógymód, sem vakcina nem létezett a SARS-CoV-2 ellen – a magyar kormány lépett egy bátrat, és behozott Magyarországra 400 ezer tablettányi favipiravirt Kínából. A szert eredetileg influenza ellen találták ki Japánban, majd onnan átkerült Kínába (az évek alatt kiderült, hogy az influenza ellen sem túl hatékony), de hazánk vett egy olyan egy antivirális gyógyszert egy olyan vírus ellen, amire még nem volt kipróbálva, hátha erre is hat, majd újabb szállítmányok is érkeztek Japánból. 2021 márciusa óta pedig már a háziorvosok is felírhatják a szert.

Koronavírus - Favipiravir
Budapest, 2021. április 3. A koronavírus-fertőzöttek gyógyítására használt Favipiravir gyógyszer Budapesten 2021. április 3-án. A korábban csak a kórházakban használt készítményt a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. MTI/Mónus Márton
 
 

"A favipiravirt csak Magyarországon engedélyezték koronavírus ellen. Az Európai Gyógyszerügynökség és az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal kísérleti stádiumban tartotta, nem adott ki rá engedélyt, mert nem tartotta elég hatékonynak. A negatív eredményekről tavaly egy Nature-cikk is megjelent” – mondta Sarkadi Balázs kutatóorvos, akadémikus. „A szert influenza ellen fejlesztették ki Japánban, onnan átkerült Kínába, majd gyors engedélyeztetéssel Magyarországra.”

Eddig egyetlen magyar vizsgálatot végeztek a favipiravirral kórházi körülmények között a Semmelweis Egyetem és a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézete bevonásával 150 betegen tesztelve. A kutatás egyértelmű eredménye pedig az lett, hogy a favipiravirnak a betegség lefolyására gyakorolt jótékony hatását a kórházban ápolt felnőtt betegek esetében nem lehetett bizonyítani.

Sem a külföldi, sem a magyar kutatások nem igazolták tehát a favipiravir hatásosságát, a magyar kormány hivatalos kommunikációja mégis ajánlja: "a gyógyszer a tapasztalatok szerint jó eséllyel megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását és ezzel a kórházba kerülést” – írja a kormányzati weboldal.

A szernek ugyan nincsenek bizonyítható komoly mellékhatásai (egy török tanulmány szerint UV-fényben a szedése közben és az után átmenetileg világíthat a köröm és a haj, míg a hazai betegtájékoztató elsősorban vérkép eltérésekre és például a májenzimek szintjének emelkedésére figyelmeztet a gyakori mellékhatások között), a hatástalanság mellett felmerülhet egy másik probléma is: akár újabb koronavírus-variánsok születését okozhatja. Mivel  a hasonló elven működő gyógyszerek folyamatosan hibákat „írnak bele” a vírus RNS-ébe, folyamatosan mutációra kényszerítik azt, ez pedig problémás lehet, ha a mutálódott vírusok kijutnak a szervezetből, és megfertőznek másokat isírja a 24.hu.