„Köszönjük,
A lényeg

"Nagyon jó, hogy Oroszországban is olvas az ukrán alkotmányt"

29/05/2024 13:32

| Szerző: Klubrádió

Az ukrán házelnök, Ruszlan Sztefancsuk felhívta Putyin, és általánosságban mindenki figyelmét arra, hogy az ukrán alkotmány vonatkozó része szerint "Ukrajna elnöke addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép". Ez pedig jelen esetben csak a fennálló hadiállapot végét követően történhet meg.

"Volodimir Zelenszkij marad Ukrajna államfője a hadiállapot végéig" – szögezte le Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke. Sztefancsuk Vlagyimir Putyin keddi, Üzbegisztánban elmondott beszédére reagált, melyben az orosz elnök az ukrán alkotmányról beszélt össze-vissza, amikor azt próbálta megindokolni, miért nem kéne Zelenszkijnek Ukrajna elnökének lennie – írja a hvg.hu.

Putyin szerint Zelenszkij ötéves elnöki mandátuma lejárt, és ha nem tartanak új választásokat, a hatalomnak Ukrajnában a parlament és annak vezetője, Ruszlan Sztefancsuk kezébe kellene kerülnie. Ezt alátámasztandó az ukrán alkotmányra hivatkozott.

"Nagyon jó, hogy Oroszországban elkezdték olvasni Ukrajna alkotmányát. Azt javaslom, hogy az érdeklődő olvasók ne szelektíven tanulmányozzák alkotmányunk szövegét, és figyeljenek a 108. cikk 1. pontjára, amely kimondja: Ukrajna elnöke addig tölti be jogkörét, amíg Ukrajna újonnan megválasztott elnöke hivatalba nem lép. A demokratikus társadalmakban ezt folytonosságnak nevezik" – mondta erre a házelnök.

Felhívta rá a figyelmet, hogy Ukrajnában ezt a folytonosságot nem úgy alkalmazzák, mint Oroszországban, ahol Putyin “életre szóló” államfő, hanem “normális, demokratikus értelemben”. “Ezért Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke, és az is marad a hadiállapot végéig. Mindez összhangban van Ukrajna alkotmányával és törvényeivel” – jelentette ki.