„Klubrádió
A lényeg

Pár milliós büntetéssel úszta meg a vevőket kamu akácmézzel átverő Klenáncz

13/12/2021 16:37

| Szerző: Klubrádió

Nem árulta el a Nébih, pontosan mekkora bírságot rótt ki Klenáncz József hamis akácmézet árusító mézüzemére, a 24.hu csak annyit tudott kideríteni, hogy 2,5 milló forintot meghaladó összegről van szó.

Először nem árulta el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy mekkora összegű bírságot kapott a kamu akácmézzel kereskedő Klenáncz József, végül a 24.hu munkatársainak sikerült válaszra bírniuk a hatóságot. A Nébih első levelében még csak általánosságban írta le, hogy hasonló jogsértéseknél a kiszabott bírság milliós nagyságrendű lehet, és hozzátették: „a határozat teljes tartalma a közvélemény számára nem nyitott, és azt csak az ügyféllel lehet és kell közölnie hatóságnak.”

Ezzel szemben a Nébih oldalán idén januárban beszámoltak arról, hogy 80 millió forint termékpálya-felügyeleti bírságot szabtak ki a Spar Magyarország Kft.-vel szemben, és néhány évvel ezelőtt azt is közzétették, hogy a csalások, hamisítások felderítésére szakosodott szervezeti egységük összesen 16 esetet tárt fel egy akcióban, valamint a bírságok és eljárási költségek teljes összege több mint 28 millió forint volt. Erre felhívta a hivatal figyelmét ezekre az esetekre, a Nébih már konkrétabb választ küldött a portálnak.

"A hivatkozott, a jogsértéslistán elérhető ügyben a bírság összértéke meghaladta a 2,5 millió forintot" – írták. Vagyis pontos összeget még mindig nem árultak el, de az azért a válaszból kiderül, hogy Klenáncz Jószef pármilliós büntetéssel megúszta a hamisítást.

 
Méz
Fotó: Pixabay
 

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy a Magyar Mézkiszerelők Egyesülete és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület jelzése alapján kezdte el vizsgálni a Nébih Klenáncz József mézüzemének akácmézként forgalomba hozott termékeit, miután az egyesületek élelmiszer laboratóriumi eredményekre hivatkozva azt állították, hogy Klenáncz akácmézeinek nincs sok köze az akáchoz