„Klubrádió
A lényeg

Megtévesztő címében a harmadik világháborút emlegeti az Origo

8/06/2022 14:29

| Szerző: Klubrádió

Rendkívüli címkével jelentette be a kormányközeli portál, hogy elkezdődött a harmadik világháború. Azonban egy kilenc napos hírről van szó, és nem hivatalos bejelentésről van szó, hanem az orosz köztévé műsorvezetőjének megjegyzéséről.

A kormányújság egy olyan hírt tett ki rendkívülibe június 8-án, ami ma éppen 9 napos, a 444 május 31-én írta meg – írja a portál. Megjegyezték, szó sincs arról, hogy Oroszország hadat üzent volna bárkinek is, az orosz köztévé műsorvezetője fogalmazott úgy: "elkezdődött a harmadik világháború, ideje demilitarizálni a NATO-t".

A harmadik világháborúra utaló kijelentést, ami az Origo cikkének címében is szerepel, ekkor, május végén tette Olga Szkabejeva, az orosz állami Rosszija 1-es számú tévécsatorna műsorvezetője, ismert propagandista. Vagyis a régi hír annyi volt, hogy Szkabejeva és egy másik ismert propagandista, Vlagyimir Szolovjov világháborúról fantáziáltak tévés vitaműsorokban. (Szolovjov is gyakran ismételgeti ezt, néhány naponta más műsorban.)

 
Origo, címlap
 

 

Szóval nem kell megijedni, nincs itt semmi látnivaló, nem ég a világ, csak kis döccenés történt a megbonthatatlan orosz-magyar propagandakooperációban.