„Vásároljon

Lezuhant a román légierő egyik vadászgépe

20/04/2021 16:09

| Szerző: Klubrádió

A MiG-21 Lancer katonai repülőgép a Maros megyei Dedrád közelében zuhant le, kedden 14.30 körül. A hírek szerint a pilótának szerencsére sikerült katapultálnia a becsapódás előtt. Időközben mentőhelikopterrel egy marosvásárhelyi kórházba szállították: a férfi könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet.

Maros megyében kedd délután lezuhant a román légierő egyik MiG-21 Lancer vadászgépe – írja a romániai hírtelevíziók alapján az MTI.

Dan Anghel, a román védelmi minisztérium szóvivője az Antena3 hírtelevíziónak elmondta: a pilóta katapultált, és túlélte a balesetet, de megsérült. A hírtelevízió közlése szerint a többfunkciós vadászgép az aranyoslónai légi bázisról szállt fel gyakorlatozó repülésre, és a Szászrégennel szomszédos Dedrád közelében zuhant le.

A román védelmi minisztérium közleménye szerint a repülőgép helyi idő szerint 14 óra 30 perckor zuhant le lakatlan területre. A pilóta a katapultálás ellenére nem vesztette el az eszméletét, együttműködött a helyszínre érkező mentőegységekkel.

MiG-21 Lancer Forrás: Facebook
 

A Főtér.ro azt írja, hogy az illetékes hatóságok azonnal eltiltották a felszállástól a román hadsereg összes MiG jelű gépét. Hozzátették azt is, hogy a román légierő 1962-től kezdte el vásárolni ezeket a gépeket, és ugyan a kilencvenes évektől kezdve felújították őket, nagy részük régi. A Főtér.ro nem hivatalos forrásokra hivatkozva azt is megjegyezte, hogy jelenleg már csak 20 román MiG üzemképes.

Romániában folyamatban van a légierő korszerűsítése, amelyet a hadsereg másodkézből vásárolt, használt F16-os vadászgépekkel hajt végre, de használatban vannak azonban még a Szovjetunióban gyártott és izraeli segítséggel Romániában felújított MiG-21 Lancer típusú vadászgépek is. A megrendelt F16-osok közül eddig 17 érkezett meg Romániába.

Az utóbbi 25 évben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást, vagy zuhant le. A legutóbbi hasonló baleset 2018. július 7-én történt egy légi parádé közben a dél-romániai Fetesti település mellett. Akkor a pilóta nem élte túl a balesetet.

(Forrás: 24.hu)