„Klubrádió
A lényeg

L. Simon László a Nemzeti Múzeum élén

2/08/2021 14:49

| Szerző: Klubrádió

Egy hónappal ezelőtt adta be jelentkezését a legrégebbi hazai múzeum főigazgatói pályázatára. Április közepe óta egyébként a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztosként dolgozott. Hétfőn délelőtt meg is kapta a kinevezését.

A Facebookon köszönte meg L. Simon László, a Fidesz parlamenti képviselője – korábbi írószövetségi elnök, Fidesz frakcióvezető-helyettes; egykoron a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke; 2012 és 2013 között kultúráért felelős államtitkár; több kormányzati kulturális projekt kormánybiztosa; majd a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár – ki mindenkinek hálás azért, hogy "Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr" 2021. július 31-i hatállyal kinevezte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatójának.

A pozíciójában Varga Benedeket váltó L. Simon hosszú hálalistáján név szerint szerepel Rétvári Bence, Fekete Péter, Schmidt Mária, Gulyás Gergely, Lezsák Sándor, Latorcai Csaba, és természetesen Orbán Viktor is.

52 oldalas pályázatában L. Simon arra vállalkozik, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjeként olyan tervei vannak, hogy beszáll a nagyszabású, "látványos kiállítások rendezésének versenyébe", akár komoly hazai és nemzetközi vitákat vállalva , kényes témák, történeti kérdések felmutatásával", melyek az elmúlt időszakban elmaradtak. Ilyen például a "Horthy-korszaknak, a Bethlen-kormány tevékenységének, a kuláküldözés, a kommunista rendszer egyházellenességének a bemutatása" többek között. Szándékai szerint nem akarja átpolitizálni a múzeumi szakmát, de olyan témákat vesznek majd elő, melyekkel a magyar kormány emlékezetpolitikáját támogatják.

Egyúttal aktív pártpolitikusi munkáját befejezi – írja soraiban, melyet a Soli Deo gloria (egyedül Istené a dicsőség) mondattal zárt le. A Magyar Nemzeti Múzeumot 2016 óta Varga Benedek történész, levéltáros vezette.

Címlapi kép: L. Simon László Facebook oldala