„Klubrádió
A lényeg

Kiütés lett a vége, 0-4 a magyar-angol

2/09/2021 20:20

| Szerző: Klubrádió/szg

Az első, 0-0-s félidő után Anglia magabiztosan, 4-0-ra nyert a magyar válogatott ellen vb-selejtezőn, a Puskás Arénában. Kane a gólja mellett több ziccert is kihagyott, ezúttal nem tudta megszorítani Marco Rossi csapata a világsztárokból álló ellenfelét.

A magyar válogatott a világranglista 4. helyén álló, az idei Európa-bajnokságon döntőbe jutó (és ott csak 11-esekkel alulmaradó), csaknem 1,2 milliárd euró összértékű kerettel rendelkező, csoportjában eddig csak egy gólt kapó és kilencet rúgó, pontveszteség nélkül álló Angliát fogadta a Puskás Arénában (az előzményeket a Telex foglalta össze).

A magyar-angol azért olyan párharc, amire mindenki felkapja a fejét. Először 1908-ban találkozott egymással a két válogatott, az azóta eltelt 113 évben 22-szer játszottak a csapatok: Anglia 15-ször nyert, két döntetlen mellett öt magyar siker született. A 6-3-at mindenki ismeri, a 7-1-et is nagyon sokan. Legutóbb 1962. május 31-én sikerült legyőznünk Anglia legjobbjait 2-1-re, két legenda, Tichy Lajos és Albert Flórián góljaival. Az azóta eltelt majdnem 60 évben mindössze két hazai döntetlenre, egy 1988-as 0-0-ra, és egy 1999-es 1-1-re futotta a magyar válogatottól, és az azóta lejátszott 13 meccsből nyolcszor gólt sem szerzett csapatunk.

Az utolsó meccs egy barátságos volt 2010-ből, akkor Londonban Jagielka öngóljára Gerrard válaszolt 2-1-re, és nyertek az angolok Egervári Sándor csapata ellen.

A mieink 3-3-as döntetlennel kezdték a selejtezősorozatot Lengyelország ellen, de úgy, hogy volt már 2-0 és 3-1 is ide, Lewandowskit, a világ talán legjobb középcsatárát viszont nem lehetett tartani. Aztán San Marino ellen 3-0-ra, Andorra ellen 4-1-re nyertek Gulácsiék. Akik közül most hiányzott az eltiltott Nagy Ádám, a koronavírusos Loic Nego, valamint a sérült Lovrencsics Gergő és Botka Endre. Visszatérhetett ugyanakkor az Eb-t kihagyó Szoboszlai Dominik.

A középkezdés előtt letérdeltek az angolok, a magyar szurkolók egy része kifütyülte őket. Az első félidőben egy Maguire-fejest és egy nem sokkal mellément Kane-lövést jegyezhettünk fel, ziccerig egyik csapat se jutott, viszont az angolok domináltak a mezőnyben, sokkal többet birtokolták a labdát. A 39. percben Szalait rúgta fel Rice, jó helyről jöhetett a magyar szabadrúgás, de Szoboszlai mellélőtt. A vége megint angol fölényt hozott, kaput találó lövést viszont nem.

De erre nem kellett sokat várni: a második félidő elején Kane kapott nagy passzt Walkertől a jobb oldalon, lapos lövését Gulácsi hárította a ziccert. Aztán már ő se tudott segíteni az 55. percben: Rice szerzett labdát, Grealish-hez passzolt, aki remekül indította Mountot a bal szélen, a középre tett labdára pedig érkezett Sterling, 0-1. Aztán jött a második: Szalai Attila rossz indítását Phillips tette vissza egyből, Mount Sterling elé emelt, aki beadta jobbról, a megpattanó labdát pedig Kane befejelte, 0-2. Megint nem stimmelt a védők helyezkedése. Aztán egy Manchester United-összejátékkal eldőlt minden a 69. percben: Shaw szögletét a 194 centis Maguire fejelte rá, Gulácsi csak beleütni tudott, a labda a bal alsóban landolt, 0-3. Az első gólt szerző Sterlinget és a szögletet rúgó Shaw-t is megdobálták műanyagpoharakkal a magyar drukkerek.

A 80. percben végre a mieink is eljutottak lövésig, Sallói Dániel, egy újonc játékos szúrta rá, Pickford kiütötte az erős lövést. De még hátra volt a legrosszabb, Rice távoli lövése Gulácsi hóna alatt valahogy a kapuba került, 0-4. Valószínűleg ez volt a Rossi-éra leggyengébb játéka a magyar csapattól, amely az Eb-n a franciák és a németek ellen elkényeztette a szurkolókat. Folytatás Albánia ellen vasárnap, idegenben. A leendő ellenfél is négyet kapott ezen a játéknapon, méghozzá Lengyelországtól.

Vb-selejtező, I-csoport, 4. forduló

Magyarország–Anglia 0-4
Gól: Sterling (55.), Kane (63.) Maguire (69.) Rice (87.)

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)