„Köszönjük,
A lényeg

Kaláka: Ilyen filmet senki sem csinált még rólunk

29/05/2024 20:00

| Szerző: Klubrádió

Egész estés dokumentumfilm készült az idén 55 éve alakult Kaláka együttesről. A Kaláka: A Kárpátoktól a Karib-tengerig című alkotás premierje június 14-én a magyar filmszemlén, a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztiválon lesz. Megjelent a film előzetese.

A mű, ahogy az előzeteséből is látszik, egyszerre zenés dokumentumfilm, road movie és portréfilm a Kaláka egykori és mostani tagjairól. Az 1996 óta változatlan felállásban szereplő Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs mellett megszólal a filmben a Kaláka történetében szintén fontos szerepet játszó Huzella Péter, Major Gábor és Mikó István is.

A rendező-producer az Egyesült Államokban született és nevelkedett Pigniczky Réka. A zenekar tagjai a dokumentumfilmben útnak indulnak egy olyan városba, amelyről már évtizedek óta énekelnek, de még sohasem jártak ott. A kolumbiai Cartagenában először adják elő Kányádi Sándor Románc című, a városhoz írt megzenésített szerelmes versét. „Négy év munka után leültetett minket a filmvászon elé, és meglepődtünk, nevettünk, meghatódtunk, örültünk. Ilyen filmet senki sem csinált még rólunk” – idézte a közlemény Gryllus Dánielt, a Kaláka alapítóját és vezetőjét.