„Hírek
A lényeg

Jogerősen tíz év börtönre ítélték Bróker Marcsit

25/05/2023 19:26

| Szerző: Klubrádió

Csalás és más bűncselekmények miatt jogerősen tíz év börtönbüntetést kapott csütörtökön a Kun-Mediátor Kft. vezetője, aki több mint tíz éven át gyűjtött pénzt több száz ügyfelétől, majd annak csak egy részét fizette vissza a sértetteknek.

A bíróság csalás és más bűncselekmények elkövetése miatt a szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott a "Bróker Marcsi" néven elhíresült nőre, és végleges hatállyal eltiltotta őt a gazdasági társaság vezetésétől.

"Bróker Marcsival" és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2,079 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a bíróság. 

Az elsőfokú ítéletben meghatározott 130 millió forinton túl a vádlottat további öt sértett több mint 90 millió forintnyi kárának megfizetésére is kötelezték.

Az ítélet szerint a karcagi nő az általa képviselt gazdasági társaság vezető tisztségviselőjeként eljárva mintegy 14 éven keresztül több mint 760 sértettel kötött betétgyűjtésre szerződéseket, amelyek alapján a piaci kamatoknál jóval magasabb hozamot ígért nekik. A nőnek e tevékenység folytatására engedélye nem volt, az általa ígért magas hozamok megfizetését lehetővé tevő tényleges gazdasági tevékenységet nem folytatott, az ügyfeleinek ezáltal különböző nagyságú, néhány millió forinttól több mint 1 milliárd forintig terjedő kárt okozott.

A befolyt pénzt saját és családja költségeire fordította, illetve – a jó üzletmenet látszatának fenntartásáért – az érintettek egy részének kifizetésére használta fel.

A vádlott, aki bokáján nyomkövetővel jelent meg a táblabíróság előtt, az utolsó szó jogán hangsúlyozta, nem állt szándékában, hogy kárt okozzon ügyfeleinek. Arról is beszélt, hogy a befektetők jelentős részének - csaknem 250 ügyfélnek - nem keletkezett kára, sőt, szerinte jelentős nyereséget értek el a nekik kifizetett hozamok révén.

A bíró az ítélet indoklásánál kifejtette, az időmúlásra, a vádlott idős korára, több mint 6 milliárd forintnyi kár megtérülésére tekintettel nem látta szükségesnek súlyosabb büntetés kiszabását. A bíróság elrendelte a vádlott szabadságvesztésének megkezdését, így az asszonyt fegyőrök vezették el a tárgyalóteremből.

(forrás: MTI, kiemelt kép: MTI Fotó: Mészáros János)