„Klubrádió
A lényeg

Jó pénzt fizet a kormány tanácsadóinak

2/08/2021 16:23

| Szerző: Klubrádió

Megéri tanácsadónak állni, bár annyira nem keres jól az, aki a Belügyminisztériumnak ad tanácsot, de a 368 ezer forintos átlagkereset közel sem olyan rossz. A legszerencsésebbek nem másnak, mint Rogán Antalnak, és hivatalának segíthetnek. Ott 1 millió 252 ezer forint az átlag.

A kormány tagjai közül Rogán Antal bánik a legbőkezűbben a tanácsadókkal. Nincs egységesen beárazva ez a kevéssé átlátható terület. Akár három-négyszeres különbség is lehet az egyes minisztériumoknál foglalkoztatott politikai főtanácsadók és tanácsadók illetményében – írja a 24.hu.

Összességében azonban nem keresnek rosszul: havi bruttó 935 ezer forint az átlagfizetése annak a 93 embernek, akiket ebben a kategóriában szerződtettek a minisztériumok.

A hvg.hu közérdekű adatigényléssel kapta meg a tárcáktól a tanácsadóként foglalkoztattak főbb adatait.

A minisztériumoktól kapott adatok alapján a lap következő megállapításokra jutott:

  • A legtöbbet Rogán Antalnál, a Miniszterelnöki Kabinetirodán lehet keresni. Ott 1 millió 252 ezer forint az átlag.
  • Átlagosan havi közel 1,2 milliót keresnek a (fő)tanácsadók Palkovics László innovációs tárcájánál is.
  • A legkevesebbet a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium fizeti: átlagosan 368 ezer forintot.
  • Az abszolút kifizetési összegben Gulyás Gergely által irányított Miniszterelnökség a csúcstartó: itt 19 tanácsadónak 19,62 milliót fizetnek ki havonta.
  • A második a Külgazdasági és Külügyminisztérium: a 15 tanácsadó havi 14,1 millió millióba kerül.
  • A Honvédelmi Minisztériumban egyáltalán nem foglalkoztatnak politikai tanácsadókat.
  • A négy tárca nélküli miniszter apparátusában összesen 14 politikai tanácsadó dolgozik.

Ez, a 93 fős tanácsadói kar, valamint a rájuk költött havi 87 millió, vagyis évi több, mint egymilliárd forint számosságában és költségében még mindig eltörpül a kormányzati vezérkar méreteihez képest. A hvg.hu nemrég összesítette, hogy a 2010 óta kétharmadával felhizlalt, már 300 fősnél is nagyobb tisztviselői gárda – többek között miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok – évente nagyjából 5,4 milliárd forintba kerül az adófizetőknek.