„Klubrádió

Jó éjszakát Tévémaci! - Elhunyt a Tévémaci bábfigura megalkotója

12/04/2021 10:47

| Szerző: Klubrádió

84 éves korában, tragikus hirtelenséggel elhunyt Szabó László iparművész, a Tévémaci, a Mirr-Murr és A legkisebb ugrifüles megalkotója.

Elhunyt Szabó László iparművész - jelentette be vasárnap délután a családja a Facebookon. Alkotásait egy ország ismeri: az ő keze munkája nyomán született meg a Tévémaci, Mirr-Murr és A legkisebb ugrifüles - írta meg a beol.hu.

Szabó László 1935. június 24-én született az akkor még különálló Kispesten. Az általános iskola elvégzése után Esztergomban, a Magyar Repülő Szövetségnél tanult repülőgépmotor-szerelőnek, majd Szolnokon elvégezte a Kilián György Műszaki Főiskolát. Vadászrepülő lett, később, 1965—90. között a Pannónia Filmstúdió munkatársa volt, bábfigurák készítésével foglalkozott.

1995-ben Szarvasra költözött és aktívan bekapcsolódott a város kulturális életébe. Kétszer is megnősült, de mind a kétszer el is vált. Két lánya és három unokája van.

 
Szabó László bábkészítő Fotó: Facebook
 
 

2010-ben interjút készített a lap az akkor már 15 éve Szarvason élő bábkészítő mesterrel:

"Hogyan született meg a Tévémaci, Mirr-murr, Misi Mókus és a többiek?
— A tervezés Foky Ottó nevéhez fűződik, én csak a kivitelező voltam. A figurákból jó néhányat csináltam, mert a felvételek során elhasználódtak. Aztán egyre több bábot magam is terveztem. Néhány év elteltével a filmstúdió bábos részlegének vezetője lettem." - mondta el a beszélgetésben.

A teljes anyagot itt tudja elolvasni.