„Klubrádió
A lényeg

Január után elfogyhat a boltokból a magyar krumpli

23/12/2022 20:51

| Szerző: Klubrádió

Január után alig kapunk majd magyar krumplit a boltokban. - nyilatkozta az Országos Burgonya Szövetség sajtóreferense a 444-nek.

Kulich Éva felhívta a figyelmet arra, hogy már augusztusban, a betakarítási szezon után látszott és főleg az aszálynak tudható be a hiány. Egyébként az idei év több európai régióban is igen rossz volt burgonyaszempontból. A szóvivő azzal számol, hogy átlagosan 26 kiló krumplit eszünk egy évben. 8 millió főre számolva az idén Magyarországon megtermelt 144 ezer tonna burgonya még a közétkeztetések és az éttermi igények nélkül is csak a fogyasztás kétharmadát képes fedezni.

Magyarország már évek óta nem önellátó, ha krumpliról van szó; és évek óta csökkent a burgonya vetésterülete és a termelők száma is. Kulich szerint a termelők helyzetét megnehezíti, hogy a burgonyára november elején húzott ársapka más termékektől eltérően nem csak egy konkrét fajtára, hanem minden típusú és kiszerelésű étkezési burgonyára vonatkozik a sütnivalótól a salátaburgonyáig, a kétkilós zacskótól a tízkilós zsákig.

(Kiemelt kép: pxhere.com)