„Köszönjük,
A lényeg

Izrael után a Hamász is belement az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elfogadott gázai tűzszünetbe

11/06/2024 12:55

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A szakértő szerint a valódi fegyvernyugvásig még sok feltételnek kell teljesülnie.

Elfogadja a Hamász az ENSZ BT határozatát a gázai fegyverszünetről.

Az iszlamista terrorszervezet egyik magas rangú tisztségviselője bejelentette, hogy készek tárgyalásokat kezdeni a döntés végrehajtásának módjáról, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy gondoskodjon arról, hogy Izrael is ennek megfelelően járjon el. Az Izraelben tárgyaló amerikai külügyminiszter reménykeltőnek nevezte a reakciót. Antony Blinken szerint fontos lesz a Hamasz gázai vezetőjének válasza is.

Az amerikaiak által javasolt gázai tűzszüneti tervet az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja közül tizennégy megszavazta. Oroszország tartózkodott. A határozat kimondta, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgette a Hamászt, hogy szintén egyezzen bele. 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy még kérdéses, mit kér a  tárgyalásokon a terrorszervezet.

2024. június 11. A lényeg (2024.06.11.) Kis-Benedek József
01:12
00:00
 

Izraeli-palesztin konfliktus
 
Izraeli légicsapás
 
Rafah, 2024. május 24. Izraeli légicsapás füstje gomolyog a Gázai övezet déli részében levő Rafah felett 2024. május 24-én. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a Dél-afrikai Köztársaság által Izraellel szemben népirtás vádjával indított keresete nyomán 2024. május 24-én felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai offenzíváját Rafah városa ellen és vonuljon ki a területről a palesztin lakosságra leselkedő további kockázatok elkerülése érdekében. MTI/EPA/Haiszam Imad
Fotó: Haiszam Imad