„Klubrádió
A lényeg

Izrael amerikai nagykövete: Van remény arra, hogy a következő napokban jelentős számú túsz szabadulhasson

20/11/2023 17:27

| Szerző: Klubrádió

Egy rövid tűzszünetért cserébe van remény arra, hogy a következő napokban jelentős számú túsz szabadulhasson – erről beszélt Izrael amerikai nagykövete.

A tárgyalásokban az Egyesült Államok és Katar is részt vesz, írja a BBC. Izrael eközben két videót tett közzé: az egyiken egy alagút látható az al-Sifa kórház alatt, pont olyan, mint amilyet a Hamász használ. A másikon két túsz, akiket a Hamász a kórházba vitt. A hadsereg szerint egy orvosi jelentés megállapította azt is, hogy egy fiatal izraeli nő, akinek a holttestét egy hete találták meg, megsérülhetett egy légicsapásban, a Hamász pedig az al-Sifába vitte, hogy kivégezze.

A Benjamin Netanjahu miniszterelnök vezette háborús kabinet tagjai a tervek szerint ma este találkoznak a Hamász terroristái által túszul ejtett mintegy 240 ember családtagjaival. Azt pontosan nem tudni, hogy hány családtag vehet majd részt a találkozón.

Több mint száz, Gázából evakuált beteg érkezik Törökországba, egy részük ott kap orvosi kezelést is, írta a TRT Törökország egészségügyi miniszterének nyilatkozata alapján.

61 beteg és 49 hozzátartozó érkezett Gázából Egyiptomba vasárnap, innen indulnak tovább Ankarába. Törökország korábban jelezte, hogy Gázából a közel ezer rákos beteg közül minél többet szeretne Ankarába szállítani, az első 27 beteg múlt hét csütörtökön érkezett oda.

Ha az izraeli hadsereg fel akarja számolni a Hamasz összes alagútját, ez a konfliktus sokáig fog még tartani - mondta a Klubrádiónak nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértő, aki szerint a közeljövőben legfeljebb egy rövid tűzszünet képzelhető el.

Bár több arab ország is közvetítőként lép fel az izraeli túszok kiszabadítása érdekében, a folyamat rengeteg biztonsági problémát vet fel, és az is valószínű, hogy a Hamasz nem fog mindenkit elengedni.

2023. november 20. A lényeg (2023.11.20.) Kis-Benedek József
01:15
00:00