„Klubrádió

Itthon egyelőre nem oltanak 60 év felettieket AstraZenecával

5/02/2021 15:35

| Szerző: Klubrádió

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy itthon az oltóanyaggal a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd. Pénteken jelentette be az operatív törzs, hogy hamarosan érkezik az első szállítmány az AstraZeneca oltóanyagából is.

A 444 írta meg, hogy hamarosan érkezik az AstraZeneca készítménye. Ez lesz a harmadik fajta koronavírus vakcina, amit használnak majd Magyarországon, mindhárom megkapta az EU-s gyógyszerügynökség engedélyét is (a másik kettő a Pfizer és a Moderna). 

Az AstraZeneca oltóanyagát ugyanakkor több országban (Németország, Olaszország, Lengyelország, Svédország, Franciaország, Románia, Hollandia) sem adják be egyelőre időseknek, mert további kutatási eredményeket várnak arról, hogy náluk milyen hatékony. 

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője azt mondta, hogy itthon az oltóanyaggal a 60 év alatti krónikus betegeket oltják majd. A 444 megkérdezte az operatív törzstől, hogy csak az első 20 400 adagnál tervezik-e ezt, és a válasz szerint nem: 

„Ahogy az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott az AstraZenecát várhatóan a 60 év alatti regisztrált krónikus betegnél alkalmazzák majd, ebből egyenesen következik, hogy 60 év felett nem.”