„Klubrádió
A lényeg

Ígérik, de nem írják át az orosz szempontú földrajzkönyvet

26/10/2022 08:01

A nyolcadikos földrajztankönyv online változatában átírják az orosz narratíva szerint oktatott Ukrajnáról szóló részt, ígérte meg a kormány a Hvg.hu szerint a könyv miatt tiltakozó magyarországi ukrán civil szervezeteknek. Az ígéret egy hónapja hangzott el, de azóta sem módosítottak a tananyagon.

Az említett nyolcadikos földrajztankönyv 122. oldalán úgy számolnak be az ukrán eseményekről, mintha az ország orosz és ukrán nemzetiségű állampolgárai között zajlana konfliktus, és ennek tudja be a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállását is. A kérdéses tartalom diplomáciai botrányt okozott, és a Belügyminisztérium oktatási államtitkárságán emiatt egyeztetéseket tartottak ukrán és magyar szereplők részvételével, ahol a Hvg.hu-nak nyilatkozó az egyik résztvevő szerint megígérték, hogy “virtuálisan” kicserélik a mondatokat.

 
Az USA és az EU az orosz medve ellen?
 

 

Ez az a könyv, amelyben a szöveghez sikerült olyan illusztrációt tenni, mintha az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország marakodnak Ukrajnán, miközben szó sem esik arról, hogy Ukrajna a függetlenségét védi az orosz agressziótól.