„Köszönjük,
A lényeg

Hótakaró alatt az ország nagy része

7/12/2023 09:56

| Szerző: Klubrádió

Kékestetőn 24 centiméter a hó a legfrissebb adatok szerint. Szerda délután óta szakad a hó, a Dunántúlt és az ország középső és északi részeit is vastag hótakaró borítja. Az előrejelzések szerint csütörtök éjfélig az ország középső harmadán nagy területen alakulhat ki 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg. Napközben mínusz 1 – plusz 5 fok várható. 

Kékestetőn 24 centiméter a hó vastagsága, a magasabban fekvő részeken ennél nagyobb értékek is könnyedén elfordulhatnak, írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebookon. A Komárom-Esztergom vármegyei Kisbéren 16 centiméteres, a Fejér vármegyei Sáregres-Cece állomáson 15 centiméteres a hótakaró. A csapadékot hozó ciklon középpontja jelenleg az Alföld felett van, így tovább folytatódik a változó intenzitású havazás, illetve néhol havas eső, eső is lesz.

Ma napközben főleg a középső és az északi országrészben várható további 3 centiméter körüli olvadozó, vizes, tapadó hó. Azonban a Dunántúli-középhegységben és az Északi-középhegység nyugati felében további 5 centiméter körüli, illetve afeletti tapadó hóréteg is kialakulhat, ami a meglévővel együtt már 20 centiméter vastag. Délutánra a legtöbb helyen fokozatosan havas esőbe, esőbe vált a csapadék, de néhol (főként az északi országrészben) estig is kitarthat a havazás,). Napközben az Észak-Dunántúlon (főként a Bakony térségében) a megerősödő északnyugati szél hófúvást okozhat. Péntek hajnalban főként a délnyugati országrészben képződhet zúzmarás köd, ami a péntek reggeli órákban csak lassan oszlik fel.

Általában borult lesz az ég, de a Dunántúl nyugati részén tovább szakadozik, csökken a felhőzet, így arrafelé egyes helyeken kisüthet a nap. Ugyanakkor Vas és Zala szélvédett, határhoz közel eső részein megmaradhat az éjszaka képződött köd. A Nyugat-Dunántúlt leszámítva többfelé valószínű - a nap során egyre gyengülő intenzitás mellett az OMSZ előrejelzése szerint - további csapadék: döntően havazás, de helyenként havas eső, eső is lehet. A Dunántúlon a délnyugati határvidék kivételével nagy területen kísérhetik élénk, a Kisalföldön és a hegyekben erős lökések az északnyugati szelet, amely főleg ott hófúvást okozhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul. Késő estére általában -3 és +2 fok közé csökken a hőmérséklet.

A téli időjárás fennakadásokat okoz a vasúti és a közúti közlekedésben is. (A mávinform híreit itt olvashatja, a BKK hírei itt találhatóak.)

Több autópályán is fennakadásokat okoz a havazás. Balesetek nehezítik az M1-es és az M7-es autópályán, valamint a 3-as és az 53-as főúton a közlekedést - közölte csütörtök reggel az Útinform. (További részleteket itt olvashat). Az M1-es autópályán a Hegyeshalom felé vezető oldalon, az 57-es km-nél a Turul pihenőben két kamion balesetet szenvedett, a pihenőt lezárták. Az M5-ös autópályán Budapest felé a 34-es km-nél Inárcs térségében kátyút javítanak, a külső sávot lezárták.

Ez többek között a tűzoltóknak is feladta a leckét, akik rengeteg riasztást kaptak az Országos Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint. Jelenleg is munkában vannak és a szakadó hó sok veszélyt rejt magában, elsősorban a közlekedésben az utakon. Szerda este és az éjszaka főként a fővárosban és környékén, valamint a Dunántúlon, főként kidőlt fák eltávolításához és árokba csúszott járművek mentéséhez riasztották a tűzoltókat – közölte a katasztrófavédelem. Szerdán százhatvanöt, csütörtök hajnalig pedig további több mint száz esethez riasztották az egységeket.