„Klubrádió
A lényeg

"Helytelenül fejezte ki magát" Delbos-Corfield, aki azt mondta, a magyar titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak

8/02/2023 17:43

| Szerző: Klubrádió

Pontatlanul fogalmaztott – ismerte el Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő egy nappal azután, hogy azt mondta, köztudott, „az Orbán-kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”.

A zöldpárti Delbos-Corfield a Népszavának azt mondta, arra szeretett volna rámutatni a keddi panelbeszélgetésen, hogy a magyar kormány miért nem megbízható partnere a többi tagállamnak az orosz-ukrán konfliktusban. „Ezt egyebek mellett a budapesti külügyminisztérium elleni orosz hackertámadásokkal akartam szemléltetni. A magyar hatóságok tudtak erről, hosszú ideig mégsem tettek semmit az ellen, hogy információk, köztük bizalmas információk szivárogjanak ki az oroszokhoz. Erre gondoltam, de helytelenül fejeztem ki magam” – mondta a francia EP-képviselő.

Hozzátette, nem feltételezne olyasmit, hogy a magyar titkosszolgálatok szervezett és strukturált, önkéntes alapon szivárogtatnak Oroszország felé.

A keddi nyilatkozatra a kormány részéről Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár reagált a Twitteren:

„Didier Reynders az Európai Bizottságtól részt vesz baloldaliak és a Zöldek, valamint a magyar ellenzéki Karácsony Gergely találkáján. Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő teljesen alaptalan állításokat terjeszt a magyar kormány szivárogtatásáról. A sajtó talpnyalói pedig visszaböfögik a rágalmakat. Néhányan még csodálkoznak, hogy miért alacsony a bizalom Brüsszel iránt.”

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)