„Támogassa
A lényeg

Hat év börtönt kértek az ORÖ elnökére

22/02/2023 12:00

| Szerző: Klubrádió

Hat év letöltendő börtönbüntetést, ugyanennyi közügyektől eltiltást és kétmillió forint pénzbüntetést kér az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat elnökére, Agócs Jánosra. A vádirat szerint Agócs pénzért árulta elnöki tisztségét, de az ügyészség "álvásárlással" lebuktatta.

Beismerés esetén a törvényi maximum 8 év helyett 6 év börtönbüntetéssel megúszná az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke, Agócs János – derül ki az ellene benyújtott vádiratból.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2022 augusztusában tartóztatta le a bíróság Agócs Jánost, akit azzal gyanúsítanak, hogy 30 millió forintért árulta a saját vezetői tisztségét.

Agócs ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség két rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken.

Agócsot azzal vádolják, hogy 2022 nyarán azzal árulta az ORÖ elnöki tisztségét, hogy ő lemond, és elintézi a kiszemelt “utód” megválasztását – ezért előre 18 milliót, majd újabb 12 milliót várt cserébe. Az ajánlatra “vevő” volt Agócs egyik helyettese, Tiszabura független polgármestere, Farkas László, de csak látszólag: az “üzletet” előre egyeztette az ügyészséggel.

Az ORÖ elnökét tettenéréssel, egy kecskeméti csárda parkolójában a korábban ebéd közben Farkastól átvett – de már az ügyészség által biztosított – 18 millió forint készpénzzel együtt fogták el.

Agócs János kezdetben tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, miután azonban majdnem két hónapot töltött rács mögött, november elején végül beismerő vallomást tett – írja a hvg.hu.