„Klubrádió“

Felmentették Kovács Bélát a kémkedés vádja alól

24/09/2020 14:46

| Szerző: MTI/hvg.hu

Kémkedést nem, de költségvetési csalást elkövetett az egykor jobbikos politikus Kovács Béla, döntött első fokon a bíróság. A törvényszék másfél év felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a volt európai parlamenti képviselőre. Kovács Bélát az orosz külső hírszerző szolgálat, az SZRV szervezte be, csak olyan információkat osztott meg az oroszokkal, amelyek mindenki számára elérhetőek.

Kovács Béla volt jobbikos politikust felmentette a kémkedés vádja alól a Budapest Környéki Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében. Ugyanakkor a törvényszék költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Kovács Béla 2010-ben lett a Jobbik európai parlamenti képviselője. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, majd a Központi Nyomozó Főügyészség 2017-ben vádat emelt az Európai Unió intézményei elleni kémkedés, valamint költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt Kovács Béla, illetve költségvetési csalás miatt három társa ellen. Kovács Béla időközben kilépett a Jobbikból.

Kovács Béla büntetőpere
 
 Kovács Béla korábbi jobbikos európai parlamenti képviselő az ellene és három társa ellen az Európai Unió intézményei elleni kémkedés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalótermében 2020. szeptember 24-én. A bíróság felmentette Kovács Bélát a kémkedés vádja alól elsőfokú ítéletében, ugyanakkor költségvetési csalás miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztéssel és 600 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. MTI/Kovács Tamás
 
 


Plusz három gyakornok

A vád szerint a képviselő 2012-2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat azért, hogy bomlassza az Európai Unió intézményeit, kedvezzen az orosz érdekeknek. A költségvetési csalásra és hamis magánokiratok felhasználására vonatkozó, az Európai Csalás Elleni Hivatal) (OLAF) felvetése alapján kivizsgált ügyben a vád szerint a képviselő tettesként, három társa, három gyakornok bűnsegédként több mint 21 ezer euró (több mint 6 millió forint) vagyoni hátrányt okozott az Európai Parlamentnek 2012-2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, az ügyész Kovács Bélára letöltendő fegyházbüntetést, a három megvádolt gyakornokra felfüggesztett szabadságvesztést kért – írta az MTI.

Kovács Béla büntetőpere
 
 Kovács Béla az utolsó szó jogán beszél Fotó: MTI/Kovács Tamás
 
 


Beszervezték

A hvg.hu beszámolója szerint a bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy Kovács Bélát az orosz külső hírszerző szolgálat, az SZRV szervezte be. Kovács egy Budapesten tartózkodó, diplomatafedésben dolgozó orosz hírszerzővel állt munkakapcsolatban.

Konspiratív módon találkoztak, virágnyelven kommunikáltak, nem használtak telefont.

Kovács ki volt képezve az úgynevezett önellenőrzésre is, ami arra szolgál, hogy figyelje, követik-e a kémelhárítás munkatársai.

Az orosz érdekeket segítette, a magyar érdekeket nem sértette

A bíró szerint Kovácsot arra kérték az oroszok, hogy az EU-ban szerzett tapasztalatait, véleményét ossza meg velük. Mindez 2013 novemberéig zavartalanul folyt, akkor hagyta el az orosz tartótiszt Magyarországot és adta át Kovácsot az utódjának. Később az új tartótiszttel találkozott Kovács 2013 decemberében, majd 2014 februárjában Szentendrén volt az utolsó találkozójuk. A bíró indoklásából kiderült, hogy Kovács csak olyan információkat osztott meg az oroszokkal, amelyek mindenki számára elérhetőek. De az oroszok nem is kérték arra, hogy titkokat szerezzen meg nekik.

Véleményének kifejtésével az orosz érdekeket segítette – mondta a bíró, hozzátéve, hogy sem az EU, sem Magyarország érdekeit nem sértette ezzel.