„Klubrádió
A lényeg

Felakasztva találtak rá az eltűnt fehérorosz aktivistára

3/08/2021 14:30

| Szerző: Klubrádió

Holtan találták Kijevben Vitalij Sisov fehérorosz aktivistát, aki egy civil szervezet vezetője volt, amely a Lukasenka-diktatúra elől Ukrajnába menekülő fehéroroszokat segíti.

A 444 a Reuters beszámolója alapján ír arról, hogy holtan találták meg Kijevben Vitalij Sisovot, a fehérorosz aktivistát, akinek az eltűnését azután jelentették, hogy a reggeli futásból nem tért haza. A lakásától nem messze, egy parkban találtak rá, felakasztva. Az ukrán rendőrség gyilkosság miatt nyomoz.

Sisov egy kijevi civil szervezet vezetője volt, amely a Lukasenka-diktatúra elől Ukrajnába menekülő fehéroroszokat segíti szálláshoz és munkához jutni. Az aktivista éppen azokban a napokban tűnt el, amikor egy fehérorosz olimpikon, Kriszcina Cimanovszkaja menekültstátuszt kért a tokiói lengyel nagykövetségen, férje pedig Ukrajnába menekült a diktatúra bosszúja elől.

Az ukrán rendőrség közölte, hogy büntetőeljárást indítottak gyilkosság gyanúja miatt, de minden lehetőséget kivizsgálnak, beleértve az öngyilkosságnak álcázott gyilkosság gyanúját is.