„Klubrádió
A lényeg

Elvett volna a családjának tekintett nevelőtől egy négy évest a szakszolgálat

12/10/2022 11:00

A nevelőszülő kifejezett kérése ellenére vadidegeneknek adott volna egy érdi, a születése óta a nevelőszülővel és annak családjával szoros érzelmi kapcsolatot kialakított gyermeket a gyermekvédelmi szakszolgálat, mert nem támogatták, hogy a nevelőszülő fogadhassa örökbe a kicsit, és az idegen örökbefogadni szándékozó párok sorrendjét is felállították. Emiatt a nevelőszülő az ügyészséghez fordult. A Pest Megyei Főügyészség vizsgálatot indított az ügyben, és közleményében azt írta, hogy "a gyermek érdekeinek védelme érdekében" indult vizsgálat megállapította, hogy a négy éves gyermek súlyos traumát élhet meg egy új családba való kihelyezése esetén, és visszafordíthatatlan érzelmi károsodás is érheti.

 
Illusztráció
 

Az ügyészség ezért felhívta a szakszolgálat figyelmét arra, hogy ilyen örökbefogadásnál azt is vizsgálniuk kell, hogy a gyermeket idegen személyek általi örökbefogadása esetén nem érheti-e nagyobb hátrány, maradandó lelki sérülés, mint az azzal szerezhető előnyök. Ezután a gyermekvédelmi szakszolgálat a gyermek friss szakértői vizsgálatát rendelte el, amelyben a pszichológusi vélemény alátámasztotta azt, hogy a gyermek idegen szülőkhöz nem köthető, nincs úgynevezett „kötődési kapacitása,” csak a jelenlegi családhoz.

Tehát az a gyerek érdeke, hogy a jelenlegi nevelőszülőknél maradjon, és ők fogadják örökbe. Ezután a gyámhatóság örökbefogadás engedélyezése iránti eljárás indított, amelyben megállapította, hogy a nevelőszülő és férje alkalmas a gyermek örökbefogadására, és engedélyezte részükre a kisfiú örökbefogadását, írja a 24.hu az ügyészség közleményét ismertetve.