„Köszönjük,
A lényeg

Elfogadta a spanyol parlament a szeparatista katalán politikusoknak és aktivistáknak közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt

30/05/2024 12:48

| Szerző: Klubrádió

A spanyol parlament egy viharos ülésen végül megszavazta a törvényt, amely amnesztiát ad az alkotmányellenes 2017-es katalóniai függetlenségi népszavazás, majd a függetlenségi nyilatkozat aktív szervezőinek, köztük az emigrációban élő Puigdemont katalán exelnöknek.

2024. május 30. A lényeg (2024.05.30.) Nemes Gábor tudósítása a szeparatista katalán politikusoknak és aktivistáknak közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényről
01:14
00:00

 

A kisebbségi koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt által több mint hat hónapja benyújtott javaslatot 177 igen és 172 nem szavazattal hagyta jóvá az alsóház. A jogszabályt először március közepén szavazta meg az alsóházi képviselők többsége, amely ezután a felsőház elé kerül, ott viszont megvétózták az indítványt, ezzel visszaküldve az alsóházba.

A törvény kihirdetését követően a bíróságoknak két hónapjuk lesz tanulmányozni, hogy az új jogszabály miként befolyásolja a folyamatban lévő eljárásokat.

A spanyol parlament elfogadta a katalán amnesztiatörvényt
 
A spanyol parlament elfogadta a katalán amnesztiatörvényt
 
Madrid, 2024. május 30. Tapsolnak a képviselők a parlamenti ülésteremben, Madridban 2024. május 30-án, miután a spanyol parlament elfogadta a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosító amnesztiatörvényt. A kisebbségi koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) által több mint hat hónapja benyújtott javaslatot 177 igen és 172 nem szavazattal hagyta jóvá az alsóház.
Fotó: JJ Guillen / MTI/EPA-EFE/JJ Guillen