„Klubrádió
A lényeg

Egy kolbászkarika képével trollkodta meg az internetet egy fizikus, azt állítva, hogy azt a James Webb űrtávcső készítette egy csillagról

5/08/2022 14:39

| Szerző: Klubrádió

Étienne Klein francia fizikus, aki a francia Atomenergia Bizottság (CEA) kutatási igazgatója is, elsősorban nevelő szándékkal több ezer embert vert át, amikor vasárnap egy kolbászkarika képét közzétéve az interneten azt állította, hogy a James Webb űrtávcső készített fotót a Proxima Cantauiról, a Naphoz legközelebbi csillagról.

A fizikusként és tudományfilozófusként is ismert Étienne Klein a Twitterén posztolt vasárnap egy fotót fekete háttér előtt egy szelet chorizóról, amiről azt állította, hogy ez egy fotó a Proxima Centauriról, amely 4,2 fényévnyire van tőlünk, de a James Webb lefényképezte – írja a Telex.

"Ez a részletgazdagság. Egy új világ tárul fel nap mint nap” – áradozott a tudós.

A posztját sokan minden kételkedés nélkül megosztották, de pár nappal később Klein leleplezte a turpisságot, és bocsánatot kért a netezőktől: "Bocsánatot szeretnék kérni az átverés miatt, amely talán megbotránkozást okozott. Ennek célja pusztán annyi volt, hogy felhívja a figyelmet arra, óvatosan kell bánni a hatásosnak tűnő képekkel”.