„Klubrádió

Az új rendszámok 4 betűből és 3 számból állnak

2/06/2021 07:23

| Szerző: Klubrádió

A rendelet értelmében 2022 júliusától vezetik be az új rendszámokat.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet új rendszámok bevezetését írja elő 2022 július 1-től.

A Telex cikke szerint a négy betű két-két betűre tagozódik majd, közte a magyar címer lesz látható. A rendszámtáblán, csakúgy, mint a mostaniakon, ott lesz az EU-címer, és a H betű is kék háttéren. A rendelet hivatalos rajzot is közöl az új rendszámról.

 
Rendszám
 
Forrás: Magyar Közlöny
 

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak és megmarad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, valamint az oldtimereknek is az OT.

A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön. A TX és OT rendszámok után a kezdőbetűk után még két betű, kötőjel és három számjegy jön.

Továbbra is lehetőség lesz egyéni rendszámtáblákra, erről azt mondja a rendelet, hogy „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

A rendelet szerint „a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel, ami a jármű forgalomból történő kivonása után e szervek más járműveire is felszerelhető. Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.”