„Klubrádió
A lényeg

Az EU hozzájárult, hogy Magyarország kapjon egymilliárd eurót – egy éven belül

8/12/2023 15:02

| Szerző: Klubrádió

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy Magyarország módosíthassa a nemzeti helyreállítási tervét. Ez az EUrologus tájékoztatása szerint azt jelenti, hogy ebből az uniós keretből most már 5,8 milliárd euró helyett 10,4 milliárd euróhoz nem fér hozzá a kormány, kivétel viszont 920 millió euró előleg.

Brüsszelben az EU-tagállamok pénzügyminisztereinek ülését követően a soros uniós elnökség nevében Nadia Calvino, illetve az Európai Bizottság gazdasági biztosa, Valdis Dombrovskis bejelentette, hogy 13 tagállam, köztük Magyarország számára jóváhagyták a módosított nemzeti helyreállítási tervet – ismerteti az EUrologus.

Mint írják, erre vagy azért volt szükség, mert a kormányok a korábban már jóváhagyott vissza nem térítendő támogatás mellé hitelt is kértek, vagy pedig azért, mert egy újabb forrás beemelésével nőtt a felhasználható pénz. Magyarország mindkét szempontból érintett: a kormány 3,9 milliárd euró kedvezményes hitelre jelentett be igényt és a REPowerEU nevű alapból 700 millió eurót kap az ország az orosz energiától való függetlenedés érdekben.

Az Európai Bizottság értékelése azt tartalmazza, hogy Magyarország a fenti összegek felhasználása keretében 67 reform és 47 beruházás elvégzését vállalta. Részletezték: ezek érintik a villamosenergia-ágazatot, a megújuló energiákat, az energiahatékonyságot, a fenntartható közlekedést, a zöld átmenetet, az ipar karbonsemlegességét és a befektetéseket a zöld technológiákba. A zöld átmenetre az eredeti terv 48,1 százalékához képest már a források 67,1 százalékát költenék. Az eredeti tervhez képest változás jelent, hogy 19 intézkedésen módosított a kormány, ezek értelmében új beruházásokkal bővült a körforgásos gazdaság, a fenntartható közlekedés és az energia területe, és további bölcsődei férőhelyek kialakítása is helyet kapott.

Ami a pénzek másik részének felhasználását illeti, a digitális átállásra fordítják a források 29,1 százalékát. Ennek része az energiarendszer-üzemeltetők digitális fejlesztései, 520 ezer intelligens mérőóra felszerelése, a villamosenergia-ellátás biztonságát és a villamosenergia-rendszer működési hatékonyságát javító digitális megoldások az energiavállalatoknál, valamint a zöld készségeket fejlesztő digitális tananyagok fejlesztése.

A cikkben kiemelték: ezekre a forrásokra is vonatkozik az uniós blokkolás.

A jogállamisági eljárás keretében megfogalmazott 21, úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesíteni, ami lényegében a korrupcióellenes intézkedéseket jelenti. Ameddig valamennyit nem teljesíti a kormány, addig csak az előleget kaphatja meg Magyarország.

A tagállamok egy éve döntöttek a magyar helyreállítási források befagyasztásáról és a feltételrendszer pontjairól. Azóta tulajdonképpen semmilyen érdemi előrelépés nem történt ezeket érintően. Az Európai Bizottság erről értékelést készít a tagállamoknak, amelyet a jövő héten már be is mutatnak, ebben a jelentésben információink szerint megerősítik, hogy a zárolás feloldásának a feltételei nem valósultak meg.

Ami az előleget illeti, annak mértéke a most elfogadott csomag (tehát 4,6 milliárd euró) 20 százaléka. Ez 920 millió eurót jelent, amelynek első részét a jóváhagyástól számított kettő, a másodikat pedig 12 hónapon belül utalják. Vagyis jövőre februárban és decemberben 460-460 millió euróhoz jut a magyar kormány.

Arra kérdésre, hogy indokolt-e a jóváhagyás akkor, amikor Magyarországon politikai kampány folyik az Európai Bizottság és annak vezetője ellen, Valdis Dombrovskis, aki egyébként a testület alelnöke, azt felelte, hogy „a Bizottság munkájának tényeken kell alapulnia, nem pedig politikai megfontolásokon”.