„Klubrádió

Adókönnyítéseket jelentett be Varga Mihály

11/05/2021 16:41

| Szerző: Klubrádió/KL

Adócsökkentést és adókönnyítést jelentett be Varga Mihály.

„Adókönnyítő törvényjavaslatot” nyújt be a kormány az Országgyűlésnek, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookon.

Varga bejelentése szerint a törvényjavaslat részletei:

– 2022 júliusától a szociális hozzájárulási adó mértéke 15 százalékra mérséklődik (most 15,5 százalék), és a szakképzési hozzájárulás a kedvezmények fenntartása mellett beépül az adóba. A munkát terhelő adók mértéke 2 százalékponttal csökken, valamint tovább egyszerűsödik az adórendszer. Ez évente 250 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál Varga szerint.
– A jövőben az éves minimálbér tízszereséig, kiskereskedelmi tevékenység esetén az ötvenszereséig lesz választható az átalányadózás, az így adózó egyéni vállalkozónak az éves minimálbér feléig nem kell személyi jövedelemadót fizetnie, és élhet a családi adókedvezmény lehetőségével is. Az intézkedés 70 ezer vállalkozónak jelenthet könnyebbséget, mondta Varga.
– 2022-től a kockázatitőke-alapkezelőknek és a tőzsdéknek nem kell különadót fizetniük, mert Varga szerint piaci szereplőként ők vesznek részt aktívan a gazdaság újraindításában.
– Varga szerint „a rezsicsökkentés megőrzését segíti” a lépés, hogy az energiaellátók a veszteségüket a következő öt adóévben levonhatják az adózás előtti eredményükből.
A kriptodevizákból származó jövedelmek kifehérítését is kitűzték célul: a 30,5 százalékos jelenlegi adóteher 15 százalékra csökkenhet. Ez több milliárd forintot hozhat a költségvetésnek Varga szerint – írja a Telex.hu.