„Klubrádió

„A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” 12 millió forint támogatás

23/03/2021 14:30

| Szerző: Klubrádió

Kétoldalas pályázattal nyert egy egyesület 12 milliót Kásler Miklós emberminisztertől az ethnofitness (sic!) kifejlesztésére. Az állami Magyarságkutató Intézet szakértője 2 millióért segít. A pénzt elnyerő egyesület elnöke elsőre maga sem tudta megmondani, mi is az az ethnofitness.

Még januárban írta meg a Népszava, hogy „A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” 12 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós döntése nyomán az Élet Szolgálat Egyesület. A szervezet honlapján megadott telefonszám nem működött, és az egyesület nagykanizsai címén csak egy üres lakást találtak, a nyertest végül a Facebookon érték el. Ráadásul a szervezet elnöke nem tudta megmondani, mi is az az etnofitnesz, és férjéhez, az egyesület alelnökéhez irányította a lapot. Törőcsik Pál – aki régen Nagykanizsa fideszes alpolgármestere volt – azt mondta: „Ez a mi találmányunk, fitnesz mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.”

Most kiderültek a projekt részletei: Ahhoz, hogy sikerüljön „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát” megkedveltetni, a pályázók tánccsoporttal, koreográfussal és egy fitnesz-instruktorral dolgoznak együtt. A kidolgozott majd a tánccsoport által begyakorolt mozdulatsorból 40 perces oktatóvideó is készülne, amit a pályázók reményei szerint iskoláknak és néptánc csoportoknak mutatnának be. 

A költségek részletezéséből kiderül: a 12 milliós támogatásból „projektvezetőként” Kása Csaba, a humántárca alá tartozó állami Magyarságkutató Intézet (MKI) szakértője 2 millió forintot kap.

A projektben feladatot kap 500 ezer forintos megbízási díjjal egy vezető néptáncos is: az ő személye azért érdekes, mert nem egészen két éve még gyermek-, és ifjúsági kategóriában indult egy néptáncversenyen. A munkát Erdélyből online segíti egy koreográfus, aki 1 millió forintot kap, míg az egyesület alelnöke, Törőcsik Pál „szervezőként” 2 millió forintra számíthat. A 40 perces oktatófilm 500 ezer forintból készül el, és beterveztek 450 ezer forintot olyan feladatokra, mint „a projekt adminisztrálását végzők tiszteletdíja, magángépjármű-használat, tömegközlekedési bérlet, vonatjegy”.

Kásler
 
Kásler Miklós
 

További furcsa "nyerések"

Az Élet Szolgálat Egyesület pályázata a nem egészen kétoldalas leírással még a kidolgozottabbak közül való – összegezhető, miután átnéztük a Kásler Miklós miniszter döntése nyomán támogatott anyagokat. Az Audiovizuális Kultúra Fejlesztéséért Egyesület egyoldalas pályázati leírásából egyetlen mondat utal arra, hogy mit kezdenének tízmillió forinttal: felkutatnák az 1957-ben meggyilkolt Boldog Brenner János halálával kapcsolatos „objektív és lelki” részleteket, továbbá kétnyelvű „vizuális szakmai anyagot” alkotnának. A tízmillióból ötöt fordítanak két hónap alatt „kutatásra, interjúkészítésre”. Az egyesület egyik alelnöke Schatz Péter: ő kulcsszereplője volt a Habony Árpád által vezényelt fideszes médiaterjeszkedésnek a Balkánon, és a 24.hu korábbi információi szerint Észak-Macedóniában adócsalás miatt vádat emeltek ellene.

Az egyik legnagyobb összeget, 54 millió forintot Izsák város önkormányzata nyerte el, a Nemzeti Lovas Színház Szent László, a táltoskirály című rockoperájának bemutatására. Az opera létjogosultságát többek között azzal igyekeztek indokolni: „A lovas környezet új teret biztosít, mivel a magyar operettek zöme mezőgazdasági környezetben játszódik, így egyáltalán nem öncélú a lovon való bemutatásuk.” A pályázatból kiderül, hogy a teátrum 12,065 millió forintot kap a rockopera színpadra állításáért „produkció vásárlás” címén, de ezen felül az előadás megrendezésének összes költsége az önkormányzatot, pontosabban a támogatást folyósító Nemzeti Kulturális Alapot terheli.

A tavaly 748 millió forintból gazdálkodó Veritas Történetkutató Intézet és Leváltár 20 milliós támogatási kérelmében (Trianon és a magyar felsőoktatás címmel) nettó 10,47 millió forint szerepel „közreműködők kifizetése” és nettó 1 millió egy júniusi konferencia résztvevőinek személyi díjaként.