„1%

444: Mást mutatnak a KSH és az operatív törzs halálozási adatai

28/05/2021 14:13

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs napi jelentései szerint áprilisban volt a legtöbb áldozata a koronavírus-járványnak. A KSH legfrissebb adatai szerint ugyanakkor márciusban hunytak el Magyarországon kiugróan sokan, áprilisban már csökkent a szám – hívja fel a figyelmet elemzésében a 444.hu.

A 444 cikkében ismerteti, hogy 2021 áprilisában a legfrissebb KSH-s adatok szerint 14 714-en haltak meg Magyarországon. Ez volt a koronavírus-járvány harmadik hullámának a csúcsa voltunk, a járvány áldozatainak a száma hivatalosan 6 706 volt abban a hónapban. Több mint 22-szerese az első hulláménak.

A tavalyi áprilishoz képest idén 40 százalékkal többen haltak meg. Az elmúlt tizenkét hónapban, azaz 2020. május és 2021. április között a halálozások száma 21 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi időszakkal összehasonlítva.

Felhívják viszont a cikkben a figyelmet egy furcsaságra: a KSH-s összhalálozási adatok nem mozognak együtt szorosan az operatív törzs napi jelentéseiben szereplő számokkal az áldozatokról. A KSH-nál ugyanis a márciusi meredek emelkedés –  17 304 áldozat – után az április már erősen lecsengő halálozási adatokat mutat. Míg az operatív törzs jelentései szerint áprilisban tovább emelkedett az áldozatok hivatalos száma az egyébként is magas márciushoz képest.

Volt már ilyen

Hasonló elcsúszás már az őszi második hullámban is látszott. A KSH-s összhalálozási adatok szerint hamarabb (már novemberben) kiemelkedőn magas volt a halálozás, és decemberben is ilyen magas szintet mutattak. Az operatív törzs adatai szerint később és rövidebb ideig volt kiugró a Covid-áldozatok száma. A KSH-s adatokban nincs feltüntetve a halálok, de a cikk szerzője szerint novemberben és decemberben aligha volt más magyarázat a magas halálozásra, mint a járvány és annak következményei az egészségügyi ellátására, akár a nem covidos ellátásában.

Más módszerek

A két hivatalos adat alapján áprilisban az összes magyar haláleset 46 százalékában Covid-fertőzöttek hunytak el. Ezt a rendkívül magas számot magyarázhatja, ha az operatív törzs adataiban később jelentek meg az áldozatok, amikor a KSH szerint már kevesebben hunytak el.

A KSH és az operatív törzs más-más módszer alapján számol. A statisztikai hivatal az anyakönyvvezetőktől származó adatokat összesíti (ezekben nem tüntetik fel a halálokokat). Ez eltart egy darabig, és utólag is tisztítják a számokat. Ezért a gyorstájékoztatóban szereplő első adatok később még emelkednek. Vagyis a most áprilisra jelzett 14 714 havi haláleset minden bizonnyal magasabb lesz a későbbi statisztikákban. De annyival aligha, hogy meghaladja a márciusi 17 304-et.

Az operatív törzs ugyanakkor zömmel kórházi adatokból állíthatja össze a napi jelentésekben szereplő adatokat. (Ez az adatszolgáltatás csúszott meg elismerten is a húsvéti hosszú hétvégén.) Utólag a napi jelentésben lévő számokat nem korrigálják, a Covid-áldozatok valamikor később jelennek meg a hivatalos tájékoztatásban. Ha a KSH-s adatokból indulunk ki, akkor jóval később.

Az elmúlt évekhez képest

A heti KSH-s összehalálozási adatoknál is az látszik, hogy az előző éveknél sokkal többen hunytak el márciusban és áprilisban. Például a kiugrónak számító 13. héten idén 4345 ember halt meg, 2019-ben, a vírus előtti évben pedig 2414.