„Támogassa
A lényeg

150 ezer forintra büntették Pankotai Lilit, amiért a Karmelitához hívta a tüntetőket

13/06/2023 19:54

| Szerző: Klubrádió

A maximálisan kiszabható, 150 ezer forintos bírságot rótta ki a rendőrség Pankotai Lili diákra, aktivistára gyülekezési joggal visszaélés miatt – írja a Mérce. A határozatban az is benne van, hogy a cselekmény "veszélyes a társadalomra".

A határozat szerint Pankotai „szervezői magatartást tanúsított”, amikor a május 3-i demonstrációk után a Karmelitához hívta a Clark Ádám téren összegyűlt tüntetőket.

A portálhoz kedden eljutott az esemény nyomán Pankotai Lilire kiszabott szabálysértési bírságról szóló határozat. Ebben ugyan a hatóság is elismeri, hogy a 18 éves aktivistát szabálysértés miatt két éven belül sem a hatóság, sem bíróság jogerősen nem marasztalta el és helyszíni bírsággal sem sújtották, „mindezek ellenére ezt a szabálysértési hatóság a cselekmény társadalomra veszélyessége miatt enyhítő körülményként értékelni nem tudta”, így a maximálisan kiszabható 150 ezer forintos bírságot rótta ki rá.

 
Pankotai Lili középen a március 15-i Szabadságmeneten (kép: Klubrádió)
 

Egy héttel korábban a Belügyminisztériumtól mentek a várba a demonstrálók, hogy a kordonbontó politikusokhoz csatlakozzanak, Pankotai Lilit akkor is megbüntették, 100 ezer forintra.

Mérce a mostani, 150 ezres bírsággal kapcsolatban megkereste a Pankotait segítő TASZ szakértőjét, Hegyi Szabolcsot, aki elmondta, hogy már az első alkalommal kiszabott 100 ezer forint is nagyon magas büntetés egy fiatalnak, akinek ez az első szabálysértése. „Ez lehetett volna akár 20, 30, vagy 50 ezer forint is, de az, hogy elsőre 100 ezer, másodikra pedig 150 ezer forint, az véleményem szerint azt jelzi, hogy ennek demonstratív, elriasztó jellege van, hogy még egyszer ne próbálkozzon” – mondta el Hegyi Szabolcs, hozzátéve, mivel az első büntetés még nem is jogerős, így nem indokolt arra hivatkozni, hogy korábban már történt szabálysértés, így nem indokolt a bírságösszeg emelkedése sem.