„Klubrádió

Bolgár György: A belerángatás hete

21/03/2022 12:15

| Szerző: Bolgár György/Klubrádió

A Klubrádió is közli műsorvezetője, Bolgár György Népszavában megjelent írását, amely a magyar közélet hazugságaival, csúsztatásaival foglalkozó sorozatának legutóbbi része. Ezúttal Orbán Viktor Kossuth téren elmondott március 15-i beszédét is elemezte kollégánk.

Azt állította Orbán Viktor (a Kossuth téren elmondott március 15-i beszédében), hogy „a baloldal magyar katonát és magyar fegyvert akar küldeni a frontvonalba. Ezt nem fogjuk megengedni. Nem hagyjuk, hogy a baloldal belerángassa Magyarországot ebbe a háborúba”.

Ezzel szemben a tény az, hogy a baloldal (pontosabban az ellenzék) nem akar sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába, és erről papírja is van. A Parlamentben ugyanis a Fidesszel együtt megszavazta azt a politikai nyilatkozatot, amely egyebek között kinyilvánítja, hogy „Magyarország nem küld katonákat az ukrán hadszíntérre, nem szállít kétoldalú alapon fegyvereket, és nem járul hozzá ahhoz, hogy a magyar-ukrán határon keresztül az élet kioltására alkalmas fegyverek szállítására kerüljön sor”. Orbán tehát vagy nem tud olvasni, vagy gyorsan felejt, vagy nem is volt ott, és az egész a háta mögött történt, vagy egyszerűen hazudik. Önök mire tippelnek?

Azt állította Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (egy váci választási gyűlésen), hogy Magyarországnak ahhoz kell hozzájárulnia, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen, és az országnak semmiféleképpen nem szabad ebbe a háborúba belesodródnia. Szerinte, ha az ellenzék lenne most kormányon, „akkor ma Magyarország is hadviselő fél lenne”.

Ezzel szemben a tény az, hogy egész biztosan nem lenne, ehhez az országnak nincs is katonai ereje, az ellenzéknek pedig nincs rá politikai szándéka, mint ahogy egyetlen más NATO-ország sem kíván belépni a háborúba. A többiek azonban szállítanak fegyvereket az ukránoknak, mivel a békét csakis katonai ellenállással lehet kikényszeríteni. Ha az ukránok letennék a fegyvert, az nem béke lenne, hanem orosz megszállás. De úgy látszik, Gulyásnak és Orbánnak mindegy. Éljen a magyar szabadság, de az ukrán ne.

Azt is állította Gulyás (ugyanott), hogy az ellenzék mindent el akar törölni, ami az elmúlt bő évtizedben létrejött; megváltoztatnák a családtámogatási rendszert, ellenzik a minimálbért, eltörölnék a rezsicsökkentést, nem támogatják az infláció ellen tett lépéseket.

Ezzel szemben a tény az, hogy a családtámogatási rendszert kiterjesztenék a szegényebb családokra is, a minimálbért nem ellenzik, sőt meg sem adóztatnák, nem törölnék el a rezsicsökkentést, hanem fenntarthatóbbá tennék, és az infláció ellen az eddigiek mellett jóval hatékonyabb intézkedéseket ígérnek. Valamint hazudozás helyett tényeket.

Azt állította Varga Mihály pénzügyminiszter (a Facebookon), hogy a baloldal negyvenszer emelt, az Orbán-kormány viszont nyolcvanszor csökkentett adót.

Ezzel szemben a tény, hogy a munkabéreket sújtó adók összessége lényegében nem csökkent Magyarországon 2010-hez képest (akkor 43,8, a legutóbbi Eurostat adatok szerint pedig 43,6 százalék), de az Európai Unióban akkor még csak az ötödik legmagasabb adózású ország voltunk, most meg már a harmadik helyre jöttünk fel. A visszaesőként, nyolcvanszor elkövetett adócsökkentéshez egyébként gratulálunk, a korszakos jelentőségű áfaemeléshez és a minimálbér megadóztatásához úgyszintén.   

Az írás a Népszava oldalán 2022. március 19-én jelent meg.