„Klubrádió

Az adás tartalmából:

Delft – ez még mindig egy holland város, ez is középkori csoda, mint a korábbiak, amelyekről Sylvester Ádám építész mesélt.

Sgraffito – ez egy különleges homlokzatfestési eljárás, régi technológia. Ezért ezeket – merthogy rengeteg régi épület áll elhanyagolva – nem is mindig lehet látni. Pedig ilyen a Képzőművészeti Egyetem gyönyörű épülete, csak fel kellene újítani – Kelecsényi Kristóf  művészettörténésszel vitattuk ezt meg.

A Tolnai Világlapja egykori, szintén gyönyörű, Dohány utcai épületét idézte meg Kozár Alexandra újságíró.

Az EMKE aluljáró – ezt is felújítják most a Blaha Lujza térrel együtt – történelmi hely, Torma Tamás újságíró, építészeti szakíró mesélt a múltjáról.

A ’70-es évek előtt épült jellegzetes családi házak 80 százaléka elavult, korszerűtlen ésenergiafaló. Ezt mérte fel legutóbb a Habitat for Humanity Magyarország csapata. Az eredményről Feldmár Nóra szakpolitikai munkatárstól hallottunk.

Ezúttal is tanultunk valamit, amiről kevesen hallottak: hangtükrök. Hatalmas, parabola felületű betonépítmények ezek Angliában, a radar elődei, amelyekkel a közeledő ellenséges repülőgépek hangját lehetett idejekorán észlelni a háborúban – de Laczik Bálint mérnök, a BME Gyártástudomány és -technológia Tanszék adjunktusa ennél biztosan érthetőbben mesélt erről.

Megvannak az Év háza idei pályázatának nyertes épületeiRajki Diána, a rendező Build-Communication ügynökség vezetője volt a vendégünk.

Építészetről közérthetően. Ház, utca, tér, kerület, városnegyed, Budapest, Magyarország, Európa és az egész világ bárhol, ahol értő és értetlen kezek valamit építettek/építenek. A természeti környezetbe épített világ a mi második természetünk, a mesterséges természet. Jó, rossz, élhető és kevésbé élhetetlen, de a miénk. A felelősség is a miénk, hogy mivé válik a világunk az építés/rombolás által. Ja, és ez fontos; szóljon hozzá!

Az Utcafront már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

2021. október 02. Utcafront (2021. október 02., szombat 17:00)
48:25
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta