„Köszönjük,

Vendégeink, témáink:

 

- A Szent Mihály útján ezúttal nem az ősz, hanem a nyár és nem beszökött, hanem tovasuhant és nem Ady, hanem Sylvester Ádám, aki egy nagy körrel folytatta párizsi sétáját fel a Pantheonig, onnan vissza a Luxemburg kerten át a Sorbonne mellet vissza a Szajna partjához.

- Megszületett a Római parti vízió –milyen legyen a jövője ennek a patinás résznek, amelyről korábban végeláthatatlan és erőszakos viták zajlottak a mobilgát okán, de ennek most vége, a táj ökológiai tulajdonságainak megőrzése mellett civilek, városvédők és várostervezők, érintett üzletemberek és az ott lakók megtalálták a közös hangot.

- Kívülről méltóságteljes, elegáns, belül csupa nyüzsgés, s ennek megfelelő sokterű labirintus - a XX. század legelején épült Magyar Nemzeti Bank titkairól hallhattunk Kelecsényi Kristóf építészet-történésztől.

- Andrássy út 60. Kinek a nyilasok, kinek az ÁVH, kinek mindkettő emléke okán borzong a háta. 20 éve itt létesült a Terror háza, és ettől is sokunknak hasonlóan rossz érzései támadtak. Torma Tamás a palota teljes történetét felidézte.

- Viszont a magyar szecesszió egyik legszebb épülete, a Gutenberg ház hallatán jókedvünk lett, bár Kozár Alexandra arra is felhívta a figyelmünket, hogy a múlt rendszer gondatlansága és a rendszerváltás utáni rendszer trehánysága miatt, számos műérték veszett kárba ebben a palotában is.

2021. január 30. Utcafront (2021. január 30., szombat 17:00)
49:02
00:00
Műsorvezetők: Rózsa Péter Szerkesztők: Árva Brigitta