„Klubrádió

Romsics Ignác történész, egy felmérés szerint a magyar tudományos élet második legtekintélyesebb személyisége, nemsokára betölti a hetvenkettedik évét. Születésnapja alkalmából visszatekintettünk a múltra, például arra, miként lesz egy vidéki parasztgyerekből egyetemi tanár, az MTA tagja, sőt 2020-tól annak egyik vezetője.

Bősze Ádám zenetörténész különös életutat járt be. Lázadó, piros hajú kamasz volt, az énektanára például felmentette az éneklés alól, majd mégis a Zeneakadémián köt ki, végül szerzetes lesz a ferenceseknél. Nyolc év múlva kilép a rendből, zenekritikákat ír egy napilapnak, majd elege lesz az írásból... Hogy hogyan tovább? Például most egy előadássorozatot tart, A zenetörténet legnagyobb bűntényei címmel.

Szőke Szakállra legtöbben a Casablanca című filmből emlékeznek, Józsefvárosban indult a karrierje, 1940-ben Hollywoodban telepedett le, ahol Cuddle néven vált ismertté, majd a Vonósnégyes című kabarétréfájával vált világszerte is ismertté. 140 éve született, állítólag, mert sokak szerint a születési éve bizonytalan. Egy biztos, februárban született és halt meg, most rá emlékeztünk Földvári Gáborral. De ki is Földvári Gábor? Polihisztor, sportember, üzletember, vendéglős, műgyűjtő és mindent gyűjtő, pesti, illetve budai polgár.

Kovács János karmester a magyar zenei élet megkerülhetetlen alakja, több mint negyvenöt éve vezényel a Magyar Állami Operaházban. Rendszeresen dirigál külföldön, első karmestere volt a Szlovén Filharmonikusoknak, 1992-től a Tokiói Filharmonikusok vendégkarmestere, 1998 óta első vendégkarmestere. Egy interjúban vajon miért mondta ezt: a pokol legmélyebb bugyraiba delegálnám a karmestereket és a rendezőket.

Szakonyi Károly, a Nemzet Művésze, Kossuth- és József Attila-díjas magyar író, drámaíró, dramaturg, első novelláját 1958-ban írta Kuzmics fusizik címmel. Rá öt évre megírta az első drámáját, az Életem, Zsókát. Ettől kezdve élete a színház világához kötődik. Betöltötte a 92. évét, egy interjúban azt mondta: „Nem az számít, hány éves az ember, hanem hogy van-e dolga a világban.”

 
2023. március 11. Klubdélelőtt (2023. március 11., szombat 09:00)
161:44
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa