„Klubrádió

Józan László Kárpátaljaról származó színész, az ukrán háború kitörésekor felszólalt a háborúellenes, ellenzéki tüntetésen. Ezt követően egy interjúban ezt mondta: „Kárpátalján körülbelül 120 ezer magyar él, jelentős részük átjött Magyarországra. Az a félelmem, hogy nem fognak mind visszamenni. Ha a háborús helyzet elhúzódik, munkát találnak itt, elkezdenek beilleszkedni. A magyarok száma meg fog csappanni Kárpátalján, ami nem jó, mert fontos a határon túli magyarság. Az ízes beszédük, a kultúrájuk, a gasztronómiájuk mind érték...”

A színész a háború kitörése után egy héttel Warhorlik Zoltán vendége volt az Ötösben. Azóta eltelt lassan egy év...

Lajtai György Kanadában élő operatőrnek kalandos, de annál sikeresebb életút jutott. 1987-ben a  családjával együtt Olaszországba disszidált, ott operatőrként dolgozhatott egy tévénél, majd a Rómában töltött évek után továbbmentek Kanadába. Több mint harminc éve él ott, több alkalommal jelölték Emmy-díjra operatőri munkájáért.

Több díjra is jelölték a 2019-ben debütált Szellemíró (Ghostwriter) című ifjúsági kalandsorozatért.

Varsányi Anna gyerekkorától kezdve színházi ember szeretett volna lenni. Dramaturg lett a Szegedi Nemzeti Színházban, de jelmezt és díszletet is tervez. És drámát ír, körülbelül húszat ez idáig. Most az egyiket Alföldi Róbert megrendezte, a darab szórakoztató látlelet a birkaságról, a hatalommal való viszonyról. Mert nem a polgármester bűne a legnagyobb itt, hanem ahogy a környezete szemet huny fölötte és tűri keresztapaságát.

Peer Krisztián költő 2017-ben tért vissza az irodalmi életbe. Azóta verseiben igen sokat foglalkozik a rendszerváltás elveszett illúziójával, a viharosan alakuló személyes sorsával, és azzal, ami 2010 után Magyarországon történt és történik.

A főnemesi Batthyány családnak megközelítőleg 130 leszármazottja él a világ minden táján, Magyarországon közülük hárman: Bálint, Lukas és Ádám. Az utóbbi felesége Batthyány Schmidt Margit létrehozta a vidéki nők felzárkóztatása érdekében a Magyar Női Uniót, melynek elnöke is lett. Diplomahalmozó és hisz abban, hogy a nők helye nemcsak a konyhában van.

 

 

2023. február 11. Klubdélelőtt (2023. február 11., szombat 09:00)
159:03
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa