„Klubrádió

Születésnapján, mégpedig 80. születésnapján köszöntöttük a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőt, Halász Juditot. 1942-ban született, ez az évszám mindent elárul arról, mi minden várt rá az elkövetkezendő években, évtizedekben. A történelem végigkísérte az életét, de bármi is történt, mindig felállt, és ment előre. Semmi nem akadályozhatta meg, hogy színész legyen. Erről az életútról beszélgettünk, de természetesen eljutottunk a jelenhez is.  

Mihályi Péter közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómiai Tanszékének egyetemi tanára, a Közép-Európai Egyetem (CEU) vendégprofesszora. A professzor úr azt mondja, az Orbán-kormány célja nem az államosítás, hanem a nemzeti vagyon újraelosztása, a nyilvános adatok alapján a miniszterelnök és kormányai eddig négyezermilliárd forintot fordítottak vagyonvásárlásra, a másik állítása, hogy ez nem hozott átütő változást, és visszafordítható. Vajon ez tényleg lehetséges? 

Dr. Vámos Zoltán orvos kutatási területe a felnőtt és gyermek vérnyomás-szabályozás, keringésszabályozás, valamint a súlyos koponyasérülések. Hazai és nemzetközi kutatások szakmai vezetője, számos társegyetemmel (Ludwig-Maximilians-Universität München, Cambridge University) végez közös kutatómunkát. John O'Keefe Nobel-díjas kutatóval közös agykutatási projektben vett részt. Szabadidejében, hogy ez mikor van, még elképzelni is képtelenség, de forgatókönyveket ír, filmeket készít. Most mutatták be legújabb filmjét, közösségi finanszírozással készült, a címe: A gyémánt út pora. Egy Alzheimeres idős asszonyról és megpróbáltatásairól szól, akit a 82 éves Kossuth és Jászai díjas színésznő, Vári Éva játszik. Vendégünk a rendező volt.  

A francia Annie Ernaux kapta az idei irodalmi Nobel-díjat. Orzóy Ágnes fordító így vall a könyveiről: „Ernaux több mint húsz könyvet írt, és mind hasonló abból a szempontból, hogy a saját élettapasztalatáról ír: első szexuális élményéről, az abortuszának történetéről, harminc évvel fiatalabb férfival való kapcsolatáról... Több könyve szól arról, hogyan került egy kis normandiai település vegyesboltjában dolgozó szülők gyermekeként a párizsi középosztályba. 

Öröm és fájdalom, siker és kudarc kézen fogva járnak Bock Attila, művésznevén Márió, a harmonikás életében. Kislánya tragikus elvesztése, válása, egy súlyos szívburokgyulladás, új házasság, majd újabb gyász, egy éve meghalt a felesége. Hogyan képes újra és újra felállni? Azt mondja, a mélypontjaiban mindig a zenében talált vigaszt. 

2022. október 15. Klubdélelőtt (2022. október 15., szombat 09:00)
158:25
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa