„1%

Ernyey Béla, a Bécsben és Budapesten élő színész élete igen csak kalandos, abból nem is filmet, de izgalmas sorozatot lehetne forgatni. Csak egy példa: 1978-ban, Berlinben és Párizsban Marlene Dietrichhel és David Bowie-val forgatott a Just a Gigolo című filmben, így ő volt Marlene Dietrich utolsó partnere a filmtörténelemben.

Dr Schaff Zsuzsanna Széchenyi- és Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritája, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara II. Sz. Patológiai Intézetének volt igazgatója több évtizedes, kiemelkedő kutatói és iskolateremtő oktatói pályafutása, különösen a májgyulladást okozó vírusok kutatása területén elért, nemzetközileg is jelentős eredményei elismeréseként megkapta a Semmelweis Ignác díjat.

St. Martin zenészt, szaxofonost nem kell bemutatni, néhány dolog azonban mégis csak ismeretlen vele kapcsolatban: rendszeresen szervez művészeti táborokat, ő maga is fest, fotózik, olyannyira, hogy Az év fotósa- díj és a nemzetközi fotószövetség díjának boldog tulajdonosa.

Hatvani László matematikus, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzora kapta idén a Magyar Tudományos Akadémia szegedi bizottságának idei Pro Scientia életműdíját. A professzor fő kutatási területe a differenciálegyenletek elméleti problémái és gyakorlati alkalmazásai, szívügyének tekintette a tudományos utánpótlás-nevelést, sok fiatallal szerettette meg a kutatómunkát, alapvető szerepe volt a szegedi differenciálegyenletes iskola megteremtésében.

Lángh Júlia volt rádiós tudósító, fordító, reklámszövegíró, szociális gondozó, újságíró és szerkesztő. Élt Münchenben és Párizsban, többször töltött hosszú időt Afrikában, ahol először óvónőként dolgozott, majd csádi fiataloknak tanított rádiós újságírást. Nigerben a könyvtárban ülve kezdte falni azokat a könyveket, amelyekből megismerhette Afrikát. Most afrikai írók műveiből vett idézetekkel mutatja be a kontinens lakóinak életét, azt vallja, az irodalomból meg lehet ismerni egy ország kultúráját.

2022. június 18. Klubdélelőtt (2022. június 18., szombat 09:00)
157:56
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa