„Klubrádió

"Az emberi lélek úgy van berendezve, hogy feltett szándékkal csak emlékezni képes, felejteni, pláne megbocsátani nem." - gyakran mondogatta ezt a Kossuth- díjas író, Moldova György, aki ezt a mondását magára nézve szinte kötelező érvényűnek tekintette. Nemrégiben még átvehette a Radnóti Miklós antirasszista díjat, akkor még jól volt, rövid beszédet mondott a közönséghez, aztán jött a hír, hogy 89. évében, az otthonában elhunyt. Az első órában rá emlékeztünk. Vendégem a lánya, Moldova Júlia.

A világhírű táncművészt, koreográfust, Frenák Pált nem kell bemutatni. A róla szóló könyvet annál inkább. Frenák Pál- ABÉCÉDAIRE-je a címe, a szerző pedig, Dr. Horváth Nóra, filozófus. Vajon hogyan kapcsolódik a filozófia, a filozófus a tánchoz, a művészhez?  

Az Apatigrisből és az Eldorádóból is ismert Sztarenki Pál színész, rendező, igazgató, 1988-ban szerzett diplomát, azóta számos szerepet eljátszott, Kaposváron, a főváros több teátrumában, Zalaegerszegen, most a budapesti Pinceszínházat igazgatja. Sztarenki a rendező, Ruszt József gondolataival ért tökéletesen egyet, ami így szól: „A színjátszás felelősségteljes feladata, hogy a katartikus élményben minden egyes néző azt érezze: egy közös világhoz tartozik. Ez a felismerés új meg új élményévé avassa számára az együvé tartozás tudatát, hogy minden egyes ember egy emberiséghez tartozik, ebből eredeztethetők jogai és kötelességei, határozhatóak meg ízlésbeli és egyéb különbözőségei, kultúrájának sajátosságai, sokszínűsége és mindaz, ami más egyéb kultúráktól őt el nem idegeníti, csupán csak elválasztja. S erre a színház művészete különösképpen alkalmas.”  

Felvidéki Judit filmrendező, forgatókönyvíró 1975ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán, Máriássy Félix, Gábor Pál, Szabó István, Illés György, Fábri Zoltán, Horváth Ádám, Petrovics Emil és Deme Gábor voltak a tanárai. 1975-ben diplomázott, diplomafilmjét Kafka - Koplalóművész címmel írta meg. 1976 óta a Magyar Televízió drámai osztályának rendezője volt, majd vezető rendezője, főrendezője, 1999-ben létszámleépítés miatt egy pillanat alatt került utcára. Nem volt könnyű utána újból talpra állnia, de sikerült. 

Lévai Katalin legújabb könyvének címe: Krúdy rózsája, egy kurtizán írónő története. Hogy miről szól a regény? Arról, hogy vajon hogyan fonódott össze Krúdy, a zseniális író és Madame Rose, a gyönyörű és merész gondolkodású kurtizán sorsa? „Ha az író egy pillanatra lejönne közénk a mennyből, bizonyára azt mondaná: Édes lányom, nem egészen úgy történtek a dolgok, ahogyan megírtad... de akár így is történhettek volna.” 

2022. június 11. Klubdélelőtt (2022. június 11., szombat 09:00)
159:12
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa