„Klubrádió

Az Olaszországban élő László Ervin professzort nemrégiben 90. születésnapján köszöntötték a Magyar Tudományos Akadémián. Hogy ki is ő valójában? Zongoraművészként kezdte az életét, csodagyerekként, páratlan tehetségként tartották számon, 15 évesen kapott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán művészdiplomát, megnyerte a Genfi Zongoraverseny nagydíját. Ettől kezdve mintegy 20 éven át Európa- és Amerika szerte a világ egyik élenjáró zongoraművészként koncertezett. 1966-tól kezdődően pályát módosított és a tudománynak szentelte életét. Filozófiát, tudományos rendszerelméletet és jövőkutatást adott elő és kutatott az Egyesült Államok, valamint Európa- és a Távol-Kelet számos egyetemén. Hét évig az ENSZ Továbbképzési és Kutatási Intézet programvezetője, a Római Klub tagja, a Budapest Klub alapítója. Több, mint ötven könyv szerzője, társszerzője, műveit több mint húsz nyelvre fordították le. Írásait rendszerelméleti, interdiszciplináris, jövőorientált szemlélet, globális gondolkodás, a társadalomtudományok és a természettudományok egységes szemléletben való vizsgálata jellemzi. A párizsi Sorbonne Egyetemen a legmagasabb tudományos fokozatot kapta meg, négy egyetem választotta díszdoktorává (az Egyesült Államokban, Kanadában, Finnországban és Magyarországon) és a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja címet is megkapta. Számos díjjal tüntették ki, többek között 2001-ben megkapta a japán békedíjat (Goi-díj), 2004- és 2005-ben Nobel-békedíjra jelölték.

Geiger András volt már a Klubdélelőtt vendége, Amerikában él, illetve fél évet Magyarországon, fél évet a tengerentúlon tölt. A Mensch alapítvány vezetője, nemrégiben adták át a Mensch, az Igaz Ember díjakat.

Váradi Zsolt 12 éves korában került be a Barátok közt sorozatba, ő volt Berényi Danika. 18 éves koráig rendszeresen szerepelt benne, aztán búcsút intett és vállalkozó lett. Néha-néha még feltűnt, aztán végleg búcsút mondott a televíziós karrierjének. Azóta sok minden történt vele, jó és rossz egyaránt, megnősült, rá pár hónapra meghalt az édesapja, aki egy több milliárdos cég társtulajdonosa, vezetője volt. Hogyan tovább?

Gyekiczki András szociológus Az elfeledett szomszédaink kiállítása Pápáról indult, bejárta Amerikát, most Újpesten látható. Sajnos András nincs már közöttünk, de élete egyik főműve, amelyben emléket állít a pápáról elhurcolt zsidó családoknak, örökre köztünk marad. Vendégünk: Szerdócz Ervin újpest rabbija volt.

V. Kulcsár Ildikó újságíró, 29 éven át levelezett az olvasókkal. Most úgy döntött, vége felhagy a levelek megválaszolásával. Vajon miért?

2022. július 16. Klubdélelőtt (2022. július 16., szombat 09:00)
157:35
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa