„Klubrádió

Kovács Krisztina művészettörténész nemrégiben meglátogatta Amerikában Picasso egykori múzsáját, a volt feleségét, a 100 éves, és a mai napig igen csak aktív Françoise Gilot festőművészt. A találkozásból rövidke film és egy életmű kiállítás született a Várfok galériában. Hogy ki volt a vendégünk, nem nehéz kitalálni.

A kormány folyamatosan azt kommunikálja, hogy csökken a szegénység Magyarországon, míg az ellenzék épp az ellenkezőjét mondja. Egy biztos adat: 50 ezer gyermek a mai napig úgy megy iskolába, hogy egész nap nem eszik semmit, se ebéddel se vacsorával sem várják haza. Bass László szociológus, szegénységkutató feltárta az igazságot.

Blaskó Bori tizenegy éves korától, tíz éven át tanult az Állami Balettintézetben Markó Ivánnál és Ladányi Andreánál. Az iskola vége felé már a kortárs balett felé fordult, de hogy miként alakult a további sorsa és élete a ma már Harangozó Gyula-díjas balettművésznek, táncpedagógusnak, koreográfusnak és rendezőnek, ezt már ő maga mesélte el.

Göncz Árpád, a III. Magyar Köztársaság első elnöke, író-műfordító 100 éves lenne. A nevét viselő alapítvány széles körben emlékezik meg névadója életéről, munkásságáról. Most a négy gyereke közül Göncz Kinga pszichiáter, pszichológus, egykori miniszter és Göncz Annamária tájtervező emlékezett az édesapjára.  

Az elmúlt év egyik Prima Primissima díjazottja É. Kiss Katalin, Széchenyi-díjas nyelvész, akadémikus, kutatóprofesszor. Vajon mi mindent kutat, mi az összefüggés a nyelvészet és a természettudományok között; hogyan nézett ki hajdan az ősmagyar mondat - mindezekre megkaptuk a választ.

Szilágyi Enikő édesapja teológus, majd az állami Kolozsvári Magyar Opera lírai tenorja volt, édesanyja tanítónő, az erdélyi templom- és műemléképítő Szász István unokája, Enikő színész és énekes lett. 2006 óta Párizsban él, de folyamatosan New Yorkban, Brüsszelben, Londonban, Berlinben, Párizsban és Budapesten játszik és koncertezik.

 

 

 
2022. február 12. Klubdélelőtt (2022. február 12., szombat 09:00)
158:30
00:00
Műsorvezetők: Kun Zsuzsa Szerkesztők: Kun Zsuzsa