„Klubrádió

Az Anno Budapest ezúttal „kommunista vasárnapot” tartott október 8-án, az adásban a társadalmi munka és a patronálás volt a téma.

„A szocialista életmód alapvető követelménye a közösségi magatartás, melynek egyik fontos megnyilvánulási területe a közélet. A közélet a szocialista társadalomban tágan értelmezendő: nemcsak a társadalom egészének, vagy kisebb egységeinek alakítása érdekében folyó politikai tevékenységet foglalja magában, hanem a szocialista gazdasági-társadalmi rend jellegéből adódóan közéleti tevékenységnek minősíthető a termelés fejlesztése érdekében kifejtett társadalmi munka, vagy a kulturális élet kibontakozását segítő önkéntes tevékenység is.” - írja egy 1980-as „A szocialista életmód kutatásának eredményei” című tanulmány.
De hogyan emlékeznek erre a kibontakozásra a hallgatóink? Milyen társadalmi munkákat végeztek önkéntesen és milyeneket kötelezően ajánlottan? Mennyire szenvedték meg a kommunista szombatokat, illetve milyen érzés volt ezeknek a munkáknak az eredményében gyönyörködni? Építettek-e fel/újjá árvíz által elvitt települést (pl. Csengerújfalu 1970); játszóteret vagy közösségi házat? Gyerekként vállalták-e társadalmi munkában, hogy ünnepségeket tartsanak pártszervezeteknél, vagy mondjuk az osztályt támogató intézménynél (ami lehetett akár egy hadkiegészítő parancsnokság is). Esetleg patronált-e a munkahelyük valamilyen személyt, intézményt vagy kezdeményezést a társadalmi hasznosság nevében?
Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszegettünk kommunista vasárnapunkon.

2023. október 08. Anno Budapest (2023. október 08., vasárnap 14:00)
106:34
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós Szerkesztők: Árva Brigitta