„Klubrádió

Archívum

Keresés az archívumban

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. április 19., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. április 19., Péntek 14:00

A hetente egy órában jelentkező műsor a 30 év alattiak, vagyis elsősorban a Z- és Alfa-generáció magyarországi helyzetével foglalkozik. Az egyes adások témái olyan jelenségek, amik a mai tizen- és huszonévesek mindennapjait érintik, mint a munkavállalás, a fenntarthatóság és környezetvédelem, a mentális egészség, szórakoztatóipar, közösségi média, stb. A műsor célja, hogy a beszélgetéseken keresztül személyes benyomásokon és tapasztalatokon alapuló képet adhasson a fiatal felnőttek gondolatairól és helyéről a világban. A meghívott vendégek olyan fiatal felnőttek, akik kapcsolódnak az aktuális témához, és lehetőség szerint inkább beszélgetőpartnerként vannak jelen, mint interjúalanyként, ahogyan a műsorvezető is kilép a klasszikus kérdező-szerepből, hogy egy kötetlen beszélgetés legyen a végeredmény.

És hogy mivel foglalkozunk? Például azzal, hogy hogyan és mit szeretnénk dolgozni? Menjünk vagy marajunk? - boldogulás külföldön; Átalakuló nemi szerepek; Klímaszorongás és környezetvédelmi aktivizmus; Azahriah-jelenség és könnyűzene, tv, mozi és streaming - médiafogyasztási szokások, stb.

 

 

A jövő hangjai - generációk találkozása már podcast formában is hallgatható.

Iratkozzon fel a műsorra kedvenc online platformján!

Spotify

Apple podcast

Google podcast

 

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. április 12., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. április 12., Péntek 14:00

Már nem gyerekek, de még nem felnőttek. Határozott kép élhet bennünk a tizenévesekről, és biztos mindannyiunknak nagyon sok meghatározó emléke fűződik a középiskolás életszakaszunkhoz. A felnőtté válás elsőlépcsőfoka amennyire szép lehet, legalább annyi megpróbáltatást is jelent -fiataloknak és a környezetüknek egyaránt. Magyarországon évek óta létezik a Kamaszfesztivál nevű rendezvénysorozat, ami éppen ezt az időszakot próbálja megkönnyíteni, és felkészíteni a felsősöket, középiskolásokat az előttük álló próbatételekre. Az adás vendége volt a Kamaszfesztivál egyik állandó "diák-munkatársa", Barnkopf Ádám, média szakos középiskolás, és a nemrég "Legszuperebb osztályközösség" pályázaton díjazott osztály egyik tagja, Papp Maja Tamara, tizedikes tanuló. 

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. április 05., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. április 05., Péntek 14:00

Mit lehet kezdeni egy régi ipari terület mára omlásnak induló épületével? Például felújítani, és közösségi teret, irodákat és kollégiumi szobákat kialakítani benne. A Társadalomelméleti Kollégium tagjai ezt tervezik, és ebben segítségükre lehet az Európai Unió által indított New European Bauhaus Prizes versenye, tervükkel pedig márciusban bekerültek az 50 döntős kezdeményezés közé. A mai adásban a projektcsapat két tagjával, Úr Eszterrel és Csűrök Adéllal beszélgettünk a pályázatról, a jövő közösségi tereiről és a fiatalokat (is) érintő lakhatási válságról, de körbejártuk a szakkollégiumi hétköznapokat és az őket érintő legfontosabb ügyeket is.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. március 29., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. március 29., Péntek 14:00

A Balzac YouTube-csatorna ötlete két középiskolás fejéből pattant ki alig több mint egy évvel ezelőtt. Egyes videóik több tízezres megtekintésnél járnak, és töretlenül készülnek az újabb és újabb anyagok, legyen szó közéleti kérdésekről vagy politikai villáminterjúkról. A mai adásban megkérdeztük tőlük, hogy milyen ügyeket tartanak fontosnak, hogyan használják a médiát és merre tovább? A Balzac két alapítójával, Weiner Danival és Kenyeres Kristóffal beszélgetett a műsorvezető, Penke Bence.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. március 22., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. március 22., Péntek 14:00

A Jövő Hangjaiban a hazai koncert- és buliipar világát térképeztük fel. Például azt, hogy mi zajlik a backstage-ekben és kik járnak koncertekre? Szó volt még koncertszervezésről, a fellépők és a közönség kapcsolatáról, a zeneipar kihívásairól.

Vendégek:

Komróczki Diána, zenekari- és koncertfotós

Szenkovits Arshak turnémenedzser

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. március 15., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. március 15., Péntek 14:00

Miért választja egy fiatal Londont vagy Amszterdamot új otthonául? A mai műsorban megvizsgáltuk, mikkel kell számot vetnie annak, aki felteszi magának a kérdést: "Menjek vagy maradjak?”. Beszéltünk a kihívásokról, amelyekkel szembesülnek a külföldi életben, és megpróbáltuk megérteni, hogyan találják meg a saját identitásukat a távoli földön. Penke Bence vendégei Minkova Krisztina fotós és Várkonyi André zenei projektmenedzser.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. március 08., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. március 08., Péntek 14:00

A digitális kor és az internet megjelenése sok minden más mellett a zenehallgatási szokásainkat is forradalmasította. A videómegosztók és a streaming-platformok idejében már nincs feltétlenül szükség kiadóra vagy jó nevű menedzserre ahhoz, hogy valaki akár a hálószobájából is zenei karrierbe kezdjen. Igyekeztünk minden irányból körbejárni a magyar kortárs zeneipart, kitérve az underground és a mainstream közötti egyre csökkenő szakadékra, a nemzetközi folyamatok hazai leképződéseire és a fiatalok zenehallgatási szokásaira. Stílus- és műfajbarangolásaink közepette azt sem hagyhattuk szó nélkül, hogy egy 21 éves fiú hogyan töltheti meg háromszor a Puskás Arénát. Az adás vendége Bodó Bence újságíró, zeneipari szakember.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. február 23., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. február 23., Péntek 14:00

Az e-sport körül forog ma A jövő hangjai:
Mára egész iparág épült a profi játékosok körül, a versenyszerű számítógépes játékok pedig egyre népszerűbbek. Hogyan alakult a története, mik a jelenlegi trendek, mi a különbség a videójáték és az e-sport között és milyen lehetőségek állnak egy magyar játékos előtt? 
 
Az elmúlt években meg kellett barátkoznunk az esport, vagyis elektronikus sport kifejezéssel. Mára egész iparág épült a profi játékosok körül, a versenyszerű számítógépes játékok pedig egyre növekvő népszerűségnek örvendenek világszerte és Magyarországon is. Hogyan alakult az esport robbanásszerű története és mik a jelenlegi trendek, mi a különbség a videójáték és az esport között, illetve hogy milyen lehetőségek állnak egy magyar játékos előtt? Erről beszélgetett Erről beszélgetett Penke Bence Koncz Máté, hivatásos esport-kommentátorral.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. február 16., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. február 16., Péntek 14:00

A pályaválasztás, a párkapcsolatok, vagy az az egészséges identitás kiépítése mind-mind olyan kérdések, amikre egy fiatal felnőttnek megoldást kell találnia. A keresés pedig gyakran nem könnyű. Stresszel és szorongással járhat. Mai témánk a kapunyitási pánik, erről beszélgetett Palkovits Nóra tanácsadó szakpszichológussal Penke Bence műsorvezető.

A jövő hangjai - generációk találkozása (2024. február 09., péntek 14:00)

Műsorvezető:
Penke Bence

2024. február 09., Péntek 14:00

2022-ben indult el a paradigmaváltó természettudomány-környezettan, más néven a Z-szak az ELTÉ-n, ami tanári képesítést is nyújt azok számára, akik egyetemi szinten érdeklődnek bolygónk jövője iránt. A képzés három hallgatójával, Valentin Kamillával, Faragó Eszterrel és Pintér Blankával beszélgetett a műsorvezető, Penke Bence fenntarthatóságról, klímaszorongásról és arról, hogyan lehet az ökotudatosságra nevelést beépíteni a közoktatásba.