„Köszönjük

Archívum

Keresés az archívumban

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 19., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 19., Csütörtök 10:05

Sarastro bringával. Egy sportos basszus köszöntése. Zenés beszélgetés a 75. születésnapjára készülő Kováts Kolos operaénekessel. Akivel - a Magyar Kultúra Napja előtt - kedvenc verseiből is válogattunk.

Visszavonul a "Nemzet Rozmárja". Jeges Duna híján elköszön különc - édesapjától megörökölt - hobbijától ifj. Schirilla György. Miben talált újabb kihívásokat a téli vizeket átszelő extrém sportoló, jógaoktató?

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 12., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 12., Csütörtök 10:05

"Elbúcsúzom egy darabig a szakmától". Vendégünk Muhi András filmproducer, aki múlt héten Árvai Jolán produceri díjat kapott. Beszélgettünk filmes közérzetéről, 70 elutasított pályázatáról (szemben a nagyon is megvalósult Aranybullával), és Morcsányi Gézára is emlékeztünk a Testről és lélekről társproducerével. 

Török Ádám 75! Születésnapján a szintén jubileumára készülő, 55 éves Mini zenekaráról is beszélgettünk a hazai progresszív rock és blues úttörőjével és hallgattuk a korszak emblematikus slágereit. 

Eltitkolt történetek – egy új spanyol film kapcsán mindennapos füllentés spiráljainkról is beszélgettünk Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátorral.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 05., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 05., Csütörtök 10:05

Móricz-Sabján Simon emlékére. Két hónappal ezelőtti beszélgetésünk részleteivel búcsúzunk a tavalyi év Robert Capa Nagydíjas dokumentarista fotográfusától. 

Csesznyica az asztalon, szalmahintés a szobákban. Akiknél még csak most jön az óévbúcsúztató. Szerb karácsony előtti zenés találkozás a Söndörgő együttes tagjaival (Eredics Áronnal és Salamonnal), nemzetközi világzenei fesztiválok elmaradhatatlan fellépőivel.

Neumann János 120. A most induló Emlékév eseményeiről is beszélgettünk hétvégi Neumann-hangjátékunk író-rendezőjével, Dénes Gáborral.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 29., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 29., Csütörtök 10:05

PETŐFI 200. "Ő lehetne az első számú nagykövetünk a tinik felé, mert bájos, kölykös, vagány, vicces. De iszonyatos, mire használja Petőfit az irodalomoktatás" - véli első vendégünk Szálinger Balázs költő, író.

Majd Mohai Tamás színművész hozta el kedvenc Petőfi verseit, bicentenárium előtti beszélgetésünkre.

Extra filmajánló az ünnepi pihenőnapokra. Egy hallását fokozatosan vesztő tanárról szól a "Valaki hall engem" című francia film, melyet együtt néztünk Frenák Pál koreográfus, táncművésszel (aki a témában siketnéma szülei révén érintett), majd az "Eltitkolt történetek" című spanyol filmről beszélgettünk Lengyel Nagy Anna újságíróval.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 22., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 22., Csütörtök 10:05

Tőkés Annával, Mezei Máriával is állt a régi Nemzeti színpadán, de komfortérzetet a kamera keresője adott. 85. születésnapján köszöntjük Andor Tamás operatőrt, akit számtalan kultfilm karakterszínészeként is láthattunk. Most egykori verseivel is megleptük.

Artisjus-díj triplázva. Zenés beszélgetés Fekete Kovács Kornél jazzmuzsikussal, zeneszerzővel, a Modern Art Orchestra művészeti vezetőjével.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 15., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 15., Csütörtök 10:05

Az ország pszichológusa. Születésének évfordulóján, verseivel is idéztük Ranschburg Jenőt. Vendégünk egykori rádiós kollégája, Gáspár Sarolta.

Az eprésző kislány. Premierre készül a budaörsi Latinovits Színház. Az előadás rendezőjével, Alföldi Róberttel egykori mesterére, a napra pontosan 100 éve született Horvai Istvánra is emlékeztünk.

Kodály 140. Népdalfeldolgozásait fiatalos jazzköntösbe öltözteti a Kodály Spicy Jazz. Zenés beszélgetés az együttest vezető Görögh Dániel trombitaművésszel.

Fábián Juli tér. Halálának 5. évfordulóján, pénteken a Ferencvárosban közteret neveznek el a kiváló jazzénekesnőről.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 24., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 24., Csütörtök 10:05

Gyergyói gördeszkás hipszterekből 10 év alatt nagyszínpados sztárfellépők, 50 milliós letöltésekkel. A Bagossy Brothers Company testvérpárosa, Bagossy Norbert és Bagossy László.

"A LATYI". 120 éve született Latabár Kálmán. Szinetár Miklós, aki már az 50-es években rendezte őt és Peller Károly, aki egykori szerepeit tovább viszi, őt magát is alakítja és emléktábláját avatta.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 17., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 17., Csütörtök 10:05

170 ukrán településen mintegy 5000 dalt és élettörténetet rögzített az utóbbi 8 évben. Gyűjtését az Európai Parlament múlt héten Európai Polgár-díjjal ismerte el. Vendégünk Both Miklós zenész, népzenegyűjtő, a Hagyományok Háza főigazgatója volt. 

"Budapest, te csodás". A főváros 149. születésnapján retróélményekről, villamosszenvedélyről, korabeli és mai városarculatról is beszélgettünk Komjáthy Györggyel, az egykori Magyar Rádió legendás zenei szerkesztőjével és Papp Gábor Zsigmond filmrendezővel, többek között a Budapest Retró alkotójával. 

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 10., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 10., Csütörtök 10:05

A világ legjobb szimfonikus zenekara. A Gramophone-díj idei nyertese a Budapesti Fesztiválzenekar. Exkluzív vendégünk volt Fischer Iván karmester, a zenekar alapító zeneigazgatója. 

Kenyértörés: tantermi előadások szolidaritásról, háborúról, kurázsiról, s amit még ezekhez az utca "hozzáír". Fábián Péter író, színész, rendező, a FreeSzfe osztályvezető tanára.

Jancsó, Sára, Szabó István. A XX. század magyar filmklasszikusai a Cirko új filmszemle-sorozatában (Víg Emőke sorozatszerkesztő, házigazda)  

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 03., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 03., Csütörtök 10:05

Öröm és boldogság-e Bányavakságban élni? Vendégünk Székely Csaba drámaíró, a magyar és román színházi élet egyik legsikeresebb, sokszorosan tabudöntögető szerzője.

A XVII. századi kabuki színháztól a mai manga képregényekig. A japán kultúra napján Vida Március Mitsuki tolmáccsal, fordítóval, idegenvezetővel találkoztunk.

Közel. Egy páratlanul érzékeny belga-holland-francia film kamaszkorról és a hirtelen felnőttéválás töréspontjairól. Deák Zsuzsival, a film fordítójával beszélgettünk.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. október 27., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. október 27., Csütörtök 10:05

Az ÖTÖS ezúttal egy kis országjárásra vállalkozott. 200. évadára készül(ne) Miskolc. De most közösségi finanszírozást indított Magyarország legrégebbi kőszínháza, hogy a bicententáriumi évet ne színházbezárással kezdjék, a drasztikus rezsiköltségek okán. Az elmúlt 199 évad legendás pillanatairól is kérdeztünk vendégünket: Béres Attila rendezőt, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját.

Árnyéksáv. 10 éve fényképezi az Alföld földútmenti településeit, fotósorozata alapján pedig a Capa-nagydíj idei nyertese lett: Móricz-Sabján Simon dokumentarista fotográfus, az egykori Népszabadság fotóriportere.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. október 20., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. október 20., Csütörtök 10:05

Frakk, Mazsola, Futrinka utca, Tévémaci, Kukori és Kotkoda... Bálint Ánes 100. A legendás meseíróról, televíziós gyermekműsorok megálmodójáról lányával, Németh Ágnessel és unokájával, Sárváry Barbarával beszélgettünk. 

Párizstól a "Lant Hercege" címet kapta. Whitney Houston, Quincy Jones, Al Di Meola, Jordi Savall, idehaza pedig Szakcsi Lakatos Béla rendszeres zenésztársa volt. Zenés beszélgetés a magyar-iraki származású Omar Bashir lantművésszel.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. október 13., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. október 13., Csütörtök 10:05

Multimilliomos lett a dzsesszdobos? Hauer Rezsőt (az "isteni Rudit") Fenyő Miklós is megénekelte. Vendégünk volt a 60 éves Syconor (ex-Hungária) együttes vezetője, a Hauer-cukrászdinasztia tagja, aki a habverő helyett ma már inkább a dobverőt pörgeti.

Egy szép reggelen – az új francia mozifilmet együtt néztük Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátorral.
 
Mari Máriaremetén sem remete. Vitalitás otthon, filmvásznon és színpadon. 70. születésnapját ünnepelte a hétvégén Kiss Mari színésznő.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. október 06., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. október 06., Csütörtök 10:05

100 éve született Polcz Alaine író, pszichológus, tanatológus, a magyar hospice mozgalom alapítója, Mészöly Miklós felesége és (legfőbb) múzsája. Rá emlékeztünk – dr. Muszbek Katalin , a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója és Ablonczy Anna, a Polcz Alaine-hagyaték gondozója

"Boldog születésnapot!" Halász Juditot köszöntjük 80. születésnapján. 

Maurer Milán, a hazai kortárstánc egyik legnagyobb átalakuló művésze, a Frenák Pál Társulat tagja.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. szeptember 22., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. szeptember 22., Csütörtök 10:05

A szabolcsi Paszabtól világzenei nagyszínpadokig. Zenés beszélgetés Oláh Józseffel, a 30 éves Parno Graszt együttes vezetőjével. 

A Magyar Dráma (más) napja. Vendégünk Kárpáti Péter író, dramaturg, rendező, a FreeSzfe oktatója volt, akivel összetartozásról, túlélésről, az íráshoz, a színházhoz és az élethez való improvizációról is beszélgettünk. 

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. szeptember 01., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. szeptember 01., Csütörtök 10:05

"Viszlát, nyár!" A meteorológiai ősz első napján - csakúgy, mint tavaly - ezúttal is az idei nyár emlékezetes beszélgetéseiből szemezgettünk, méghozzá egy másik napszakot választva, péntek esti kulturális műsorsávunkból. A "Ha én ezt a Klubban elmesélem" idei évadából idéztünk vissza. Így 11 óráig ismét itt volt velünk Benda László külpolitikai újságíró, majd a második órában a Herczku Ági - Nikola Parov népzenész művészpáros.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. augusztus 25., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. augusztus 25., Csütörtök 10:05

Évszázadok a kezeik alatt. Szalai Katalin kódexíró és Bősze Tímea könyvrestaurátor voltak az adás első felének vendégei.

Bemutató a Trafóban: "Hogy a barátaim egyszer végighallgassanak" – Kárpáti Pál dármaíró-rendezővel beszélgettünk.

Ott torony volt - dokumentumfilm Vigh Mihály zenészről Kécza András rendező beszéltünk.

Spinoza Zsidó FesztiválSándor Anna igazgató

A valaha lesz legjobb - hangjáték-előzetes "házi szerzőnkkel", Timár Ágnessel beszélgettünk.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. augusztus 18., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. augusztus 18., Csütörtök 10:05

Oscar- és Grammy-díjakhoz is segített már énekhangjával. 39 éve, e napon pedig Rékaként szólt a királydombi István, a király premierjén. Az adás vendége Sebestyén Márta népdalénekes, akinek e mostani kánikulában a ventilátor is C-dúrban szól, s aki a PIN-kódjait is szolmizálva tanulja. 65. születésnapján köszöntjük.

Szülei "kis Buddhának" nevezték, aki ma is suttogva közelít a lovakhoz. Fotós, lovastanár, de legfőképp színművész. Az adás második órájának vendége Trokán Nóra

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. augusztus 11., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. augusztus 11., Csütörtök 10:05

"Sokaknak még mindig az az énekes csávó vagyok a tévéből" még nem oly rég is ezt nyilatkozta, pedig a televíziós tehetségkutató után elvégezte a Színművészetit. Jelenleg négy színházban játszik, s hamarosan rendezőként és színdarabíróként is debütál. Zenés beszélgetés Brasch Bence színművésszel.

"Az álmaimat már Ausztriában tudom valóra váltani" 45 éve mutatkozott be a Ki mit tudon, s egy országot tanított meg "kesztyűbe dudálni". Tekerőlantosként, historikus zenészként, hangszerrestaurátorként, hangszertörténészként és zenei producerként 8 éve már inkább csak rövid szünetekre látogat hozzánk, most például stúdiónkba: Mandel Róbert.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. augusztus 04., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. augusztus 04., Csütörtök 10:05

Az adás első felében Nedeczky Júlia pszichológus, klarinétos, hegymászó (az első magyar hegymászónő, aki nyolcezer méter fölött járt) volt az adás vendége, majd Fröhlich Kristóf színművésszel beszélgettünk.

Ezt követően Deák Zsuzsi, a Cirko Film munkatársa premier előtt beszélt az új francia filmről, a Fiatal szeretőkről.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. július 28., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. július 28., Csütörtök 10:05

Galánta - Budapest - Los Angeles: "A zene kísér majd az úton!" Az adás első részének a vendége Takács Nikolas énekes.

Terepen - színházban, szinkronban és öt vadászkutyájával az erdőkben. Végh Péter színművésszel beszélgettünk.

Szánsájn Fesztivál hűsítő filmekkel, dokumentum- és művészfilm-csemegékkel. A következő napok kínálatából szemezgettünk: L. Ritók Nórával (Igazgyöngy Alapítvány), Csákvári Géza filmkritikussal és Garancsi Ágival, a Cirko Gejzir munkatársával.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. július 21., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. július 21., Csütörtök 10:05

A harmincas generáció világutazó művészeivel tölthettünk egy zenés délelőttöt.

Kettős háztartás a Győri Noémi - Madaras Gergely házaspárnál. A fuvolaművész feleséget Londonba, a karmester-zeneigazgató férjet Belgiumba szólította hivatása.

Szelíd futamok a zongoránál, vad energiák a dobverőkkel? Tálas Áron jazz zongorista és dobos, zeneszerző és zenetanár.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. július 07., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. július 07., Csütörtök 10:05

A filmes szakma idei életműdijasa, aki molinókkal, élőlánccal is tüntet a Tisza-tó és a hazai fecskeállomány védelmében. Az adás első felében Udvaros Dorottya színművész, Greenpeace-aktivista.

A prímabalerina ma már utánpótlást nevelő "gyöngyhalász". A második részben Popova Aleszja balettművész, táncpedagógus volt az adás vendége.