„Hírek

Archívum

Keresés az archívumban

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. május 25., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. május 25., Csütörtök 10:05

A klasszikus zene friss doktorai. Zenés beszélgetés Palojtay János zongoraművésszel és Lakatos György fagottművésszel (aki 30 éve segít fogyatékos gyermekeket nevelő családokat Bács-Kiskun tanyavilágában)

A színpad után a mesék és a történetírások léptek előrébb. Második óránk vendégei a Balázs Ágnes író- és Gáspár András színész házaspár.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. május 18., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. május 18., Csütörtök 10:05

"A rádió örök szerelem, a tévékép mindig torzít" – 70. születésnapja alkalmából köszöntjük kollégánkat, Rózsa Pétert.

Túszul ejtett Ötös-műsorvezető, akihez még revolvert is szorított Varga Ádám színművész. Most azonban fordított a helyzet: mi kértük "kihallgatásra" a Besúgó és a Tanár sorozatok sztárját, aki 7 színházban tucatnyi előadásban is látható, s már huszonévesen megmászta a Kilimandzsarót és háromszor teljesítette az El Caminót.    

Járatlan utakon. Az Oscar-díjas Jean Dujardin főszereplésével ma bemutatandó francia filmet együtt nézzük Szűcs Péter világutazó bloggerrel, íróval.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. május 11., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. május 11., Csütörtök 10:05

A bel canto és a rózsák szerelmese. Zenés beszélgetés Kolonits Klára Kossuth-díjas koloratúrszopránnal egy hétvégi hatalmas beugrásról, 15 évvel ezelőtti újraszületésről, Erkel-hősnőkről és 300 otthoni rózsatőről. 

Május 11.: Miskolc napja. Vendégünk volt Simon Zoltán színész, az idén 200 éves Miskolci Nemzeti Színház ifjú vezető művésze, aki a vízilabdát 11 éve cserélte tartós miskolci színészlétre.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. április 27., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. április 27., Csütörtök 10:05

A világ egyik legkeresettebb csellóművésze. Stúdiónkban Várdai István, aki sűrű koncertélete mellett a Bécsi Zeneakadémia professzora és az idén 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti igazgatója.

Grisa, a "spájzból".

A vasárnap elhunyt Cs. Németh Lajos színművészre emlékeztünk. Epizódok a Tizedes meg a többiek forgatásáról, az egykori Madách Színház és a hazai szinkron aranykorából. Korábbi, két Ötös-beszélgetésünk részletei feleségével, Tóth Judit színésznővel.

Kertkultúra a 8. emeleten? Berobbant a tavasz, így balkonnövényeket ültetünk Megyeri Szabolcs kertészmérnökkel.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. április 20., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. április 20., Csütörtök 10:05

A rendszerváltozás szépségkirálynője volt, ma ADHD-s fiatalokkal foglalkozó gyógypedagógus és biogazda. Föld Napja előtti találkozás Gerlóczy Magdolnával (Miss Hungary '89) 

"Beszélnünk kell Kevinről". Premier előtt a Budaörsi Latinovits Színház. Vendégeink: Fröhlich Kristóf színművész és Berzsenyi Bellaagh Ádám rendező, színházigazgató

"Ó messze, messze visz az út". 75. születésnapján, 3 hónapja volt vendégünk, itt az Ötösben. Most e zenés beszélgetés részleteivel emlékezünk Török Ádámra, a hazai progressziv blues-rock szülőatyjára.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. április 13., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. április 13., Csütörtök 10:05

"Szép és nagy a Te országod"? Bartók Kékszakállújával indult világgá - a milánói Scalától New Yorkig. Most idehaza a Bartók-Pásztory díjat is megkapta. Vendégünk volt Bretz Gábor világhírű basszbariton, aki nem mellesleg hét gyermek édesapja. 
 

És egy másik kitüntetett, akit a legmagasabb francia állami kitüntetéssel ismertek el. Becsületrenddel tüntették ki Geskó Judit művészettörténészt, akivel brazíliai nagy útja előtt beszélgettünk.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. április 06., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. április 06., Csütörtök 10:05

Larryként dadogós borsodi rapper, de terápiára is ment a Terápia-sorozat után. Stúdiónkban: Vilmányi Benett színész, akivel beakadásokról, "nezhézfiúságról", korábbi szélsőjobboldali nézeteiről, át nem vett Junior Prima-díjról és drámapedagógusságáról is beszélgettünk.

A "szeretetmániás sanzonkirálynő". A hétfőn elhunyt Géczy Dorottya színésznőre emlékeztünk, két évvel ezelőtti beszélgetésünk részleteivel.
 
Saját erdő - Nádas Péter-portréfilm a mozikban. Ezúttal Királyi Csaba irodalomkritikussal, az ÉS főszerkesztő-helyettesével moziztunk együtt.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. március 30., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. március 30., Csütörtök 10:05

"Betegségeim ellenére, percekre még színpadon lehetek szeretett kollégáimmal." 75. születésnapját Bodnár Erika színművésznővel ünnepeltük.

Rachmaninov - 150 éve Novgorodban született, 80 éve Kaliforniában hunyt el. Egy kalandos sorsú zeneszerző és világutazó (Franciaországon, Svájcon, Dánián át Amerikáig). Zenés beszélgetés a kettős évfordulón, a művészi életutat alaposan feltérképező Szabó Marcell zongoraművésszel. 

Történetőrző. Kétszeres Moliere-díjas színdarabbal debütált a HATAN Társulat, a 6színben. Vendégünk: Horváth Patrícia rendező.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. március 23., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. március 23., Csütörtök 10:05

A Meteorológiai Világnapon vendégünk Pártai Lucia meteorológus. Tavaszi szél vizet áraszt? A tavaszi napéjegyenlőség és a hétvégi óraátállítás hetében frontokról, tavaszi fáradtságról, az M1-es porviharról is beszélgettünk. S közben turisztikai és irodalmi barangolást is tettünk, eljutva Szerb Antalig. 

Aranyéremmel tért haza a Bécsi Nemzetközi Zenei Versenyről Magyar Valentin. A 22 éves zongoraművész 46 ország közel ezer versenyzője között indult. Versenygyőzelmek, hazai nagykoncertek sora áll már a Zeneakadémia végzős hallgatója mögött. Jövő héten Berlinbe költözik.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. március 16., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. március 16., Csütörtök 10:05

Tavaszi túlélési gyakorlatunk startjánál vendégünk: Kerékgyártó István író, közgazdász, jogász, az ORTT volt főigazgatója, a Klubrádió rendszeres magántámogatója. Beszélgettünk a szabad hang hatótávolságáról, az írói kurázsi hatásfokáról, de általa frissen látott kurzusfilmekről is.

Egy röpke románc naplója az új francia filmet Gönczi Dorka párkapcsolati és válási mediátorral néztük meg.

Petőfi 200 (2023. március 15., szerda 13:00)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. március 15., Szerda 13:00

A "Petőfi 200" című műsor március 15-én 13.05-től a bicentenárumi év kiemelt napján és az 1848-as szabadságharc 175. évfordulóján a költő megítéléséről és sokszoros történelmi újraértékeléséről szól.  

"Ő lehetne az első számú nagykövetünk a tinik felé, mert bájos, kölykös, vagány, vicces. De iszonyatos, mire használja Petőfit az irodalomoktatás" - mondja például Szálinger Balázs költő, író. Aki a bicentenáriumi év kezdetétől ifjúsági előadásokat tart az országban, hogy Petőfit megszabadítsa a közhelyektől, patetikus sablonoktól. De Spiró György és Margócsy István irodalomtörténész is elmondja, hogyan látják Petőfi helyét a kultúrában, a közgondolkodásban és a hatalmi kommunikációban.  

A beszélgetések között pedig dalok és megzenésített versek idézik a költőt. Például Koncz Zsuzsa és Sass Sylvia, Ferenczi György és a Rackajam, valamint Petruska András előadásában. Petőfi verseit pedig Mohai Tamás színművész tolmácsolja majd.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. február 23., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. február 23., Csütörtök 10:05

"A színpad már a fiataloké!" Egy zenés óra "szomorú bohócos" fiatalságról és játékos felnőttkorról Pierrot-val, azaz Marosi Z. Tamás zenésszel, zenei producerrel, játékfejlesztővel, játékkutatóval.

Ivanics Tamás, a kihívások művésze: lakásszínházi klasszikusoktól tantermi drámapedagógiáig. De most londoni vendégjátékról érkezett a sokoldalú színész, rendező.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. február 09., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. február 09., Csütörtök 10:05

Az ország legifjabb vezető dirigense. Vendégünk: Rajna Martin, a Győri Filharmonikus Zenekar 27 éves vezető karmestere.

Kurázsi és gyerekei. Zsótér Sándor negyedik Kurázsi rendezése, ezúttal a budaörsi Latinovits Színházban. A címszerepben (és az évad második nagy Brecht főszerepében): Spolarics Andrea színművész

Japán hétköznapok és évezredes kulturális tradíciók: Vida Március Mitsuki japán-magyar tolmács, idegenvezető

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. február 02., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. február 02., Csütörtök 10:05

Zenés első óránk az egyik legsokoldalúbb rockdívával: Veres Mónika, Nika.

Tánc az élet - új francia film szárnyalásról és sérülésről, rehabilitációról és újrakezdésekről. A filmet együtt néztük Maurer Milán táncművésszel, a FrenÁk Társulat tagjával. 

A kék lagúna - a 80-as évek filmklasszikusa most a Trafó színpadára érkezik, Vendégeink: Kövesi Zsombor színművész és Ördög Tamás rendező.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 19., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 19., Csütörtök 10:05

Sarastro bringával. Egy sportos basszus köszöntése. Zenés beszélgetés a 75. születésnapjára készülő Kováts Kolos operaénekessel. Akivel - a Magyar Kultúra Napja előtt - kedvenc verseiből is válogattunk.

Visszavonul a "Nemzet Rozmárja". Jeges Duna híján elköszön különc - édesapjától megörökölt - hobbijától ifj. Schirilla György. Miben talált újabb kihívásokat a téli vizeket átszelő extrém sportoló, jógaoktató?

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 12., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 12., Csütörtök 10:05

"Elbúcsúzom egy darabig a szakmától". Vendégünk Muhi András filmproducer, aki múlt héten Árvai Jolán produceri díjat kapott. Beszélgettünk filmes közérzetéről, 70 elutasított pályázatáról (szemben a nagyon is megvalósult Aranybullával), és Morcsányi Gézára is emlékeztünk a Testről és lélekről társproducerével. 

Török Ádám 75! Születésnapján a szintén jubileumára készülő, 55 éves Mini zenekaráról is beszélgettünk a hazai progresszív rock és blues úttörőjével és hallgattuk a korszak emblematikus slágereit. 

Eltitkolt történetek – egy új spanyol film kapcsán mindennapos füllentés spiráljainkról is beszélgettünk Gönczi Dorka válási és párkapcsolati mediátorral.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2023. január 05., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2023. január 05., Csütörtök 10:05

Móricz-Sabján Simon emlékére. Két hónappal ezelőtti beszélgetésünk részleteivel búcsúzunk a tavalyi év Robert Capa Nagydíjas dokumentarista fotográfusától. 

Csesznyica az asztalon, szalmahintés a szobákban. Akiknél még csak most jön az óévbúcsúztató. Szerb karácsony előtti zenés találkozás a Söndörgő együttes tagjaival (Eredics Áronnal és Salamonnal), nemzetközi világzenei fesztiválok elmaradhatatlan fellépőivel.

Neumann János 120. A most induló Emlékév eseményeiről is beszélgettünk hétvégi Neumann-hangjátékunk író-rendezőjével, Dénes Gáborral.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 29., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 29., Csütörtök 10:05

PETŐFI 200. "Ő lehetne az első számú nagykövetünk a tinik felé, mert bájos, kölykös, vagány, vicces. De iszonyatos, mire használja Petőfit az irodalomoktatás" - véli első vendégünk Szálinger Balázs költő, író.

Majd Mohai Tamás színművész hozta el kedvenc Petőfi verseit, bicentenárium előtti beszélgetésünkre.

Extra filmajánló az ünnepi pihenőnapokra. Egy hallását fokozatosan vesztő tanárról szól a "Valaki hall engem" című francia film, melyet együtt néztünk Frenák Pál koreográfus, táncművésszel (aki a témában siketnéma szülei révén érintett), majd az "Eltitkolt történetek" című spanyol filmről beszélgettünk Lengyel Nagy Anna újságíróval.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 22., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 22., Csütörtök 10:05

Tőkés Annával, Mezei Máriával is állt a régi Nemzeti színpadán, de komfortérzetet a kamera keresője adott. 85. születésnapján köszöntjük Andor Tamás operatőrt, akit számtalan kultfilm karakterszínészeként is láthattunk. Most egykori verseivel is megleptük.

Artisjus-díj triplázva. Zenés beszélgetés Fekete Kovács Kornél jazzmuzsikussal, zeneszerzővel, a Modern Art Orchestra művészeti vezetőjével.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. december 15., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. december 15., Csütörtök 10:05

Az ország pszichológusa. Születésének évfordulóján, verseivel is idéztük Ranschburg Jenőt. Vendégünk egykori rádiós kollégája, Gáspár Sarolta.

Az eprésző kislány. Premierre készül a budaörsi Latinovits Színház. Az előadás rendezőjével, Alföldi Róberttel egykori mesterére, a napra pontosan 100 éve született Horvai Istvánra is emlékeztünk.

Kodály 140. Népdalfeldolgozásait fiatalos jazzköntösbe öltözteti a Kodály Spicy Jazz. Zenés beszélgetés az együttest vezető Görögh Dániel trombitaművésszel.

Fábián Juli tér. Halálának 5. évfordulóján, pénteken a Ferencvárosban közteret neveznek el a kiváló jazzénekesnőről.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 24., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 24., Csütörtök 10:05

Gyergyói gördeszkás hipszterekből 10 év alatt nagyszínpados sztárfellépők, 50 milliós letöltésekkel. A Bagossy Brothers Company testvérpárosa, Bagossy Norbert és Bagossy László.

"A LATYI". 120 éve született Latabár Kálmán. Szinetár Miklós, aki már az 50-es években rendezte őt és Peller Károly, aki egykori szerepeit tovább viszi, őt magát is alakítja és emléktábláját avatta.

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 17., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 17., Csütörtök 10:05

170 ukrán településen mintegy 5000 dalt és élettörténetet rögzített az utóbbi 8 évben. Gyűjtését az Európai Parlament múlt héten Európai Polgár-díjjal ismerte el. Vendégünk Both Miklós zenész, népzenegyűjtő, a Hagyományok Háza főigazgatója volt. 

"Budapest, te csodás". A főváros 149. születésnapján retróélményekről, villamosszenvedélyről, korabeli és mai városarculatról is beszélgettünk Komjáthy Györggyel, az egykori Magyar Rádió legendás zenei szerkesztőjével és Papp Gábor Zsigmond filmrendezővel, többek között a Budapest Retró alkotójával. 

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 10., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 10., Csütörtök 10:05

A világ legjobb szimfonikus zenekara. A Gramophone-díj idei nyertese a Budapesti Fesztiválzenekar. Exkluzív vendégünk volt Fischer Iván karmester, a zenekar alapító zeneigazgatója. 

Kenyértörés: tantermi előadások szolidaritásról, háborúról, kurázsiról, s amit még ezekhez az utca "hozzáír". Fábián Péter író, színész, rendező, a FreeSzfe osztályvezető tanára.

Jancsó, Sára, Szabó István. A XX. század magyar filmklasszikusai a Cirko új filmszemle-sorozatában (Víg Emőke sorozatszerkesztő, házigazda)  

Ötös – Kultúrcsütörtök (2022. november 03., csütörtök 10:05)

Műsorvezető:
Warholik Zoltán

2022. november 03., Csütörtök 10:05

Öröm és boldogság-e Bányavakságban élni? Vendégünk Székely Csaba drámaíró, a magyar és román színházi élet egyik legsikeresebb, sokszorosan tabudöntögető szerzője.

A XVII. századi kabuki színháztól a mai manga képregényekig. A japán kultúra napján Vida Március Mitsuki tolmáccsal, fordítóval, idegenvezetővel találkoztunk.

Közel. Egy páratlanul érzékeny belga-holland-francia film kamaszkorról és a hirtelen felnőttéválás töréspontjairól. Deák Zsuzsival, a film fordítójával beszélgettünk.