„Támogassa
Reggeli gyors

Wirth Zsuzsanna: Itthon többet kell küzdeni az információkért, mint másutt

30/01/2024 13:23

| Szerző: Klubrádió/Gőzsy Kati

"Szinte minden magyar családban akad olyan történet, vagy mindenki ismer valakit, aki kapott kórházi fertőzést, vagy veszített el valakit kórházi fertőzés miatt. Ez nagyon sokakat megmozgatott" - mondta el a Reggeli gyorsban Wirth Zsuzsanna, a Direkt36 újságírója és szerkesztője a kórházi fertőzésekről íródott cikksorozatáról, amiért elnyerte a Szente László-díjat. A díjátadót január 28-án tartották Budapesten.

2024. január 30. Reggeli gyors - részlet 24.01.30. Wirth Zsuzsanna
07:55
00:00

A díjat a 2022-ben elhunyt Szente László újságíró emlékére alapították. "Szente László kitűnő kollégánk volt - mondta el a beszélgetés elején Dési János műsorvezető. - Nagyon hosszú ideig dolgozott a Magyar Rádióban, a tévében, és itt a Klubrádióban is kitűnő jogvédő műsorokat csinált." Két egykori kollégája, Rangos Katalin és Friderikusz Sándor alapította a díjat, és kollégák szavazzák meg a győztest, nem egy politikai döntés eredményeképpen kapja, így az eszmei értéke a díjnak nagyobb, tette hozzá.

"Ezt a díjat a tavalyi évbeli munkásságomért kaptam, a főszerkesztőm (Pethő András, a szerk.) jelölt erre - mondta Wirth Zsuzsanna, aki 2016 óta tagja a Direkt36 csapatának, előbb újságíróként, 2022 óta pedig szerkesztői minőségben is. "Amit a főszerlesztőm megjelölt tavalyi évről az kettő olyan cikksorozat, amit a Direkt36-nál írtam, az egyik a kórházi fertőzésekről szól, egy kollégámmal, Marton Kamillával közösen egy évet dolgoztunk rajta, készült hozzá egy dokumentumfilm is, a másik cikksorozat a magántőkealapokról szól, hogy hogyan rejtik el annak a segítségével a vagyonukat a magyar üzleti elithez tartozó emberek".

"Lényegében az lett a kórházas cikksorozat fő megállapítása - tette hozzá -, hogy valójában sokkal több a kórházi fertőzés Magyarországon, mint amennyi a hivatalos számokból látszik, és hogy az állam ahelyett, hogy szembenézne ezzel a problémával és komoly erőforrásokat fordítana arra, hogy ezen változtasson, ahelyett inkább igyekszik minden eszközzel a szőnyeg alá söpörni ezt. Mert attól tart, hogyha kiderülne a valós helyzet a kórházakban ezen a téren, akkor nagyon megijedne a lakosság." A másik, a magántőkealapokról szóló cikksorozatban Wirth Zsuzsanna több tucat magántőkealap valós tulajdonosát leplezte le.

 
 Wirth Zsuzsanna a díj alapítóival és zsűri tagjaival
Fotó: Hardy Mihály, Klubrádió
 

"Végül is nekem újságíróként a dolgom az az, hogy feltárjam ezeket a problémákat, vagy ezeket a jelenségeket, vagy valamilyen visszaéléseket, és hogyha ezeket sikerült feltárni és alátámasztani tényekkel és bizonyítani, akkor az attól kezdve már igazából a társadalom reakcióján múlik, hogy annak milyen következménye lesz - mondta el - Nem az újságírói szerepkör része, hogy ennek következménye is legyen, hogy mondjuk kattanjon a bilincs. Én csak arra figyelek, hogy amit írok, az lehetőleg a lehető legközelebb legyen a valósághoz és legyen bizonyítható."

Reméli, hogy miután ez a kórházas cikksorozat megjelent, most már annyira benne van a köztudatban ez a probléma, hogy nem lehet olyan simán elhallgattatni a kutatott témát, mint ahogy eddig lehetett. Mint hozzátette: "Annyira sok pozitív reakció érkezett rá, és egyébként voltak kormányzati lépések is, bár nem különösebben látványosak, szóval ezt már agyonhallgatni nem lehet, és szerintem ez azért lehet egy első lépése valamilyen változásnak." 

Az adatszerzésről elmondta: "a kormánytól, az államigazgatási szervektől bármilyen információ megszerzésével kapcsolatban nehezebb dolgunk van, mint sok más államban. Egyébként hozzánk közelebbi, tehát nemcsak nyugat-európai példák, hanem Közép-Európában is több olyan állam van, ami nyilvánosságbarátabb ebből a szempontból. Magyarországon többet kell küzdeni az információkért, mint másutt. "

A Szente László-díjról döntő testület tagjai:
Majtényi László, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, Dull Szabolcs, a Telex korábbi főszerkesztője, Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója, Hadas Krisztina dokumentumfilmes, és Dezső András, a HVG újságírója. 
Reggeli gyors/interjú Wirth Zsuzsannával
2024. január 30., kedd 7:40
Riporter: Dési János